Alter ego se razvija s vremenom, sljedeći vaše potrebe i osobni napredak. Rezultat je procesa samoidentifikacije i eksperimentiranja. Svatko ga odabire; usvaja kao sredstvo izražavanja ili načina suočavanja s određenim situacijama i izazovima. Kako izražavate različite aspeke svoje ličnosti, tako se kroz njega oslobađate ograničenja i istražujete različite mogućnosti uloga koje su potencijalno odvojene od svakodnevice, a ipak, dio su vašeg identiteta.

Nekoliko je osnovnih vrsta alter ega, a potiču se ili svjesnom odlukom (oblik zaštite) ili zahvaljujući vanjskim čimbenicima, poput izlaganja mišljenju drugih te poradi emocionalne reakcije (bijes, strah, uzbuđenje). U određenoj dobi na njegovu pojavu može utjecati i svijet fikcije, kroz koji se pojedinac identificira s određenim likom ili ulogom te takve obrasce ponašanja preslikava na vlastitu stvarnost.

U nekih individua alter ego se mijenja, kod drugih je stabilan, konzistentan, služi kako poznati oslonac, ali mnogi ga teško otkrivaju jer to zahtjeva duboko i iskreno sagledavanje vlastitih obrazaca ponašanja i generalnih karakteristika. Ključno je biti otvoren za istraživanje i prihvaćanje različitih aspekata svoje osobnosti bez ograničenja.

Ovaj test donosi vam uvid u neke karakteristike koje krase vaš alter ego. Dobro proučite ilustraciju i odaberite koja od tri vizualne točke vam je najzanimljivija: djevojka koja lebdi, visoko stablo i njegova krošnja u njenoj pozadini ili jezero. Odgovori slijede u nastavku.

kako otkriti alter ego.jpg
Nick Andreka / Unsplash 

DJEVOJKA

Prema simbolizmu, vaš alter ego ima potrebu odvojiti se od emocionalnih tereta i stvarnosti koja vas okružuje. Boravi u svijetu duhovnog promišljenja te teži sasvim nematerijalnim vrijednostima, hraneći se učenjem o ideologijama i izgrađujući nove, vlastite.

Riječ je o osobi koja vrlo jasno, čak i racionalno razumije duhovni svijet, kao da mu oduvijek pripada. Ne podliježe bijegu ka njemu, već otvara prozor s pogledom na njega, kako bi udahnula ono što joj opipljivi, vidljivi, šturi svijet ne može pružiti. Kao takav, vrlo je kreativan i sam sebi dostatan. Samoća je prijatelj, ona je stanje koje mu omogućuje dotaknuti Svemir.

VISOKO STABLO

Vaš alter ego brine, hrani i njeguje. Čak i ako nemate priliku imati roditeljsku ulogu, ona proizlazi iz vas. Riječ je o zaštitniku koji okuplja zajednicu i pridonosi vlastitim iskustvom, a ponajviše ljubavlju. Ponekad je skrivena, neizrečena, ali je uvijek prisutna.

Ponajviše, vaš alter ego je iznimno znatiželjan i teško će utažiti svoju žeđ za novim znanjima. Potrebno ga je hraniti, baš kako i on hrani druge i zadivljuje ih. Cijeni konzistentnost, upornost, rad na sebi i daje vam snagu učiniti to, u trenutcima najveće krize. On je vaš oslonac, dio vas kojemu najviše možete vjerovati. Počnite ga osluškivati.

JEZERO

Proizlazi samo na vaš poziv, kontrolirano, ali uvijek je spreman pojaviti se. Vaše je zrcalo. Odabir ovog detalja znači kako se vrlo dobro poznajete i ne bojite se suočiti sa svojim propustima, ali i vrlinama. Prizivate ga tek kada vam nedostaje inspiracije ili niste sigurni u sebe. Ovdje je samo kako bi vas podsjetio na vlastite vrijednosti i kako nikada ne trebate sumnjati u sebe.