Postoje dijelovi naše osobnosti koji su izuzetno pozitivni i na koje smo ponosni, ali tu su i oni mračniji koje teško prihvaćamo. U skladu s navedenim, korisno je promotriti podjelu arhetipova po Carlu Gustavu Jungu gdje se jedan od dijelova kolektivnog nesvjesnog naziva - sjena. Upravo sjena predstavlja mračni i emocionalni dio naše psihe, a čine je aspekti koje podsvjesno odbacujemo; riječ je o našim manama i svim stvarima vezanih uz nas kojih se na neki način sramimo pa ih potiskujemo. 

Odbacivanje i neprihvaćanje naše sjene česta je pojava, a upravo to rezultira manjkom blagostanja u životu. Iako su dijelovi naše osobnosti povezani sa sjenom turbulentni i teški za prihvatiti, ne smijemo ih ignorirati. Za mentalno i emocionalno ispunjenje važno je biti u potpunosti svjestan sebe i svojih dobrih, ali i manje dobrih strana.

Zašto ignoriranje sjene ne donosi ništa dobro?

Konstantno ignoriranje i odbacivanje dijelova sjene neće učiniti da ti aspekti magično nestanu. Ovo ponašanje rezultirat će različitim negativnim obrascima ponašanja usmjerenih prema nama samima ili pak prema ljudima oko nas.

Mogli bismo imati manje samopoštovanja, ponašati se uvredljivo i anksiozno ili biti previše zaokupljeni sobom. Sve ovo odraz je toga da ćemo u drugima primjećivati stvari koje nećemo uvažavati na sebi. Rad na prihvaćanju sjene može nam pomoći odmaknuti se od ovih negativnih posljedica kako bismo mogli zakoračiti u sretniju i optimalniju stvarnost.

Prihvaćanje sjene važno je iz nekoliko razloga

Zaboravite da je vaša sjena pogreška - ona je sastavni dio vas i vaše osobnosti, baš kao i dijelovi koje mnogo lakše prihvaćate. 

3 dobrobiti koje nam prihvaćanje sjene donosi

Dobrobiti rada sa sjenom mnogobrojne su, a ovo su 3 osnovna benefita koja će nam pružiti prihvaćanje ovoga dijela naše osobnosti.

1. Samopouzdanje i samopoštovanje postat će integrirani dijelovi vaše osobnosti

U vremenu ne prihvaćanja vlastite sjene postojali su dijelovi nas koje smo skrivali i sramili ih se, ali sada to više neće biti slučaj. Aspekti nas koji nam se ne sviđaju nikada neće zapravo nestati ignoriranjem, samo će nam konstantno unositi nemir u život. Konačnim i potpunim samoprihvaćanjem doći ćemo do stanja u kojem našu sjenu i ne smatramo toliko bitnom pa nam neće stvarati gore navedene probleme.

2. Naučit ćete kako izgraditi bolje odnose s drugima

Dobre odnose s drugima ne možemo imati ako ih nemamo sami sa sobom, a prihvaćanje sjene vodi nas upravo u tome smjeru. Tek kada u potpunosti prihvatimo svoje mane, bit će nam lakše i jednostavnije prestati tražiti apsolutnu savršenost u drugima jer je nećemo smatrati toliko željenom. Često su mane koje smo primjećivali na drugima bile projekcija naših negativnih strana koje smo ignorirali, ali sada one neće biti toliko naglašene.

3. Otkrit ćete svoje skrivene talente

Tek kada otpustimo naglasak s naših negativnih strana, moći ćemo potpuno osloboditi one pozitivne. Skretanjem fokusa s negativnosti dat ćemo prostora osvješćivanju vlastitih talenata i prednosti. Tko zna, možda se u nama krije pravi umjetnik, psiholog ili detektiv - moramo ga samo prihvatiti sa svim prednostima, jednako kao i s nedostatcima!