Nova istraživanja pokazuju da korisne vježbe mindfulnessa ili svjesne prisutnosti pomažu čak i u ublažavanju impulzivnih reakcija. Mindfulness znači obraćanje pozornosti na unutarnja i vanjska iskustva sa znatiželjnim stavom bez osuđivanja, a prakse svjesnosti uključuju vježbe dubokog disanja, pažljivo slušanje, jogu, meditaciju i svjesno hodanje, navodi Psychology Today.

Redovito vježbanje mindfulnessa koristi neuroplastičnost mozga, odnosno sposobnost mozga da se mijenja i raste u svim životnim dobima. Prethodna su istraživanja pokazala da se područja mozga za samoregulaciju mogu povećati kroz meditaciju, a područja povezana s reaktivnošću smanjiti.

7 prednosti redovitog korištenja mindfulness praksi i tehnika

1. Povećava svjesnost trenutka

Prakticiranjem mindfulnessa, postajemo svjesniji trenutnih misli, emocija i tjelesnih senzacija, a to nam pomaže u prepoznavanju impulzivnih reakcija prije nego što se dogode. Važno je biti u prednosti u odnosu na vlastite emocije, a osobito one koje pokušavamo suzbiti.

2. Povećava emocionalnu inteligenciju

Mindfulness potiče promatranje vlastitih emocija s većom pažnjom, što može pomoći u boljem razumijevanju i kontroliranju impulzivnih emocionalnih reakcija. Prepoznavanje emocija nije jednostavan i jednosmjeran proces, nego zahtjeva raspoznavanje detalja i tumačenje van zadanih okvira.

3. Smanjuje automatske reakcije

Mindfulness praksa uči ljude kako se distancirati od automatskih reakcija. Umjesto da odmah reagiraju, ljudi mogu naučiti prepoznati impuls i odlučiti kako će odgovoriti na njega. Često nam se čini kako su neke naše reakcije automatske, a to uopće ne moraju biti - važno je impulzivnost svesti na jednu od onih nad kojima imamo utjecaj. 

4. Poboljšava samoregulaciju

Mindfulness jača kapacitet osobe za samoregulaciju, omogućujući bolje kontroliranje ponašanja i izbjegavanje impulzivnih odluka. Samoregulacija emocija jedan je od osnovnih preduvjeta za smanjenje impulzivnosti i naglih reakcija.

5. Povećava pažnju i koncentraciju

Fokusiranje na sadašnji trenutak kroz mindfulness vježbe može poboljšati pažnju i koncentraciju, smanjujući distrakcije koje mogu potaknuti impulzivne postupke. Ako vam se događa da kada nešto morate napraviti s većom dozom koncentracije, a baš vam ne ide, nastane impulzivna reakcija - pravi je trenutak za promjene. 

6. Jača kapacitet za toleriranje neugodnosti

Mindfulness uči ljude prihvaćati trenutne situacije s manje prosuđivanja, a to pomaže u smanjenju potrebe za impulzivnim djelovanjem kako bi se izbjegle neugodnosti. Nažalost, neugodne su situacije sastavni dio svačijega života i vrlo je korisno na njih ne gledati fatalistički, nego ih prihvatiti kao sasvim uobičajene i normalne trenutke. 

7. Smanjuje stres

Mindfulness praksa može smanjiti razinu stresa, a manje stresa obično dovodi do manje impulzivnih reakcija. Stres je također jedna od osnovica današnjega života, a okidač je različitih negativnih stanja i problema. Tehnike disanja, joga i meditacija uče nas kako umanjiti njegove štetne učinke.