U društvu opčinjenom mladošću, starenje zahtijeva namjeran napor za redefiniranjem pojmova ljepota i samopoštovanje. Osporavanjem kulturoloških opsesija, poticanjem samopouzdanja i slavljenjem bogatstva svake godine koja prolazi, uspostavlja se miran odnos s tijelom koji nadilazi ograničenja standarda usmjerenih na dob.

Zapamtite, prava je ljepota bezvremenska, a vaša vrijednost daleko nadilazi površna ograničenja kulturnih očekivanja.

Evo 10 osnažujućih strategija koje će pomoći pojedincima da pronađu mir i zahvalnost te prihvate starenje kao pozitivan koncept života, navodi Psychology Today:

1. Identificirajte i usvojite realistične uzore

Izazovite društvene standarde ljepote kritičkom procjenom slika u medijima. Potražite starije osobe koje utjelovljuju kvalitete poput snage, mudrosti i hrabrosti, usredotočujući se na atribute izvan fizičkog izgleda.

2. Ponovno uključite prakse njege

Ponovno se povežite ili, u nekim slučajevima, povežite se po prvi put, sa svojim tijelom rutinama njege s naglaskom na vrednovanje i odgovaranje na vaše fizičke potrebe. Te rutine mogu uključivati aktivnosti poput nanošenja losiona, redovitog odlaska kod liječnika, vježbanja, meditacije i prakticiranja joge.

3. Izbjegavajte omalovažavajuće primjedbe o svom tijelu

Prakticirajte prihvaćanje gledajući se u ogledalo i opisujući svoje tijelo neutralnim riječima. Izbjegavajte negativan govor o sebi i umjesto toga se usredotočite na uvažavanje svog tijela bez osuđivanja.

4. Navedite razloge zbog kojih cijenite svoje tijelo

Nakon što svoje tijelo možete promatrati neutralno, prepoznajte pozitivne načine na koje vam tijelo služi. Izrazite zahvalnost naglas, zapišite ove razloge i pozovite se na njih kada se uvuče negativan govor o sebi.

5. Napišite pismo isprike svom tijelu

Razmislite o bilo kakvom lošem postupanju ili zanemarivanju vašeg tijela u prošlosti i potražite pomirenje. Ispričajte se svom tijelu za bilo kakvu štetu koju je možda pretrpjelo, potičući osjećaj povezanosti i prihvaćanja.

6. Vježbajte nježnost

Prestanite kriviti svoje tijelo za prirodni proces starenja. Razgovarajte sa samom sobom s istom ljubaznošću i razumijevanjem koje biste ponudili bliskim osobama, odnoseći se prema svom tijelu s ljubavlju i brigom.

7. Dobijte točne informacije o starenju

Potražite pouzdane izvore o procesu starenja, uključujući promjene u vašem tijelu. Prepoznajte da debljanje u srednjim godinama, na primjer, može biti posljedica hormonalnih i metaboličkih promjena. Razumijevanje ovih prirodnih promjena pomaže u normalizaciji iskustva starenja.

8. Isprobajte holistički pristup um/tijelo

Integrirajte svoj um i tijelo istražujući tehnike kao što su kreativna vizualizacija, meditacija svjesnosti, rad s ogledalom i suosjećajno skeniranje tijela. Ove prakse mogu pomoći u borbi protiv samokritičnosti, smanjiti samoobjektivizaciju i promicati samoprihvaćanje.

9. Preusmjerite svoj fokus s vječne mladosti na temeljne vrijednosti i osobnu transcendenciju

Preusmjerite svoj fokus s traženja vječne mladosti na istraživanje temeljnih vrijednosti i osobne transcendencije. Preusmjeravajući pozornost s izgleda, uključite se u egzistencijalno putovanje koje obuhvaća prirodni proces starenja, potičući prihvaćanje i promičući osobni rast. Razmislite koje nasljeđe želite ostaviti iza sebe i kako želite da vas se drugi sjećaju, dopuštajući tim razmišljanjima da vode vaš put.

10. Nikada nije kasno za prijateljstvo

Njegovanje smislenih veza s prijateljima, obitelji i zajednicom u srednjoj ili kasnoj dobi ključno je za dobivanje emocionalne podrške, poticanje bogate razmjene različitih perspektiva o starenju, obilježavanje životnih postignuća, smanjenje stigme i produbljivanje osjećaja pripadnosti. Ovo zajedničko iskustvo dovodi u pitanje društvene standarde ljepote i normalizira starenje, što u konačnici pridonosi inkluzivnijoj i pozitivnijoj slici tijela.