Ponekad je lako zanijeti se drugima, njihovom zaraznom energijom ili idejama koje inspiriraju, izgledom i pričama koje imaju za ponuditi. Toliko da zaboravimo kako savršenstva ne postoje, a njihovi stvarni karakteri dođu do izražaja mnogo kasnije. Nakon što ste već uložili u odnos; svoje vrijeme, misli i djelovanje. Tada se javlja osjećaj ogorčenosti, posebno nakon prihvaćanja kako osoba koju ste do sada vidjeli, nije bila uistinu ovdje.

Sigmund Freud, austrijski neurolog i osnivač psihoanalize objasnio je kako je „raspon nečije osobnosti definiran je veličinom problema koji je u stanju izbaciti osobu iz takta”. Stresne situacije i način na koji se prema njima postavljamo daju jasan uvid u stvarno lice i način ophođenja. Tada padaju maske i jasno se vide strahovi i frustracije koje izlaze iz dubine pojedinca gdje inače ostaju zatomljene.

Naravno, postoji mnoštvo situacija koje je nemoguće kontrolirati, ali svaka od njih nudi priliku za učenje samokontrole. Ispadi poput povišenog glasa, nemogućnost fizičke kontrole ili prebjeg fizičkim prijetnjama, baš kao i verbalni sukobi naznačuju kako postoji dublja problematika koju treba razriješiti.

Još kao djeca, učimo se kontrolirati ispade zbog koji nas okolina promatra negativno, shvaćajući kako takvo ponašanje nije prikladno. Te emocionalne eksplozije uključuju, izljeve bijesa, plakanje, vrištanje, udaranje…a zbog toga jer u toj dobi nismo u stanju uopće shvatiti, a zatim i uskladiti svoje želje sa mogućnostima. Baš kao ni čitav spektar osjećaja pa je prirodno istražiti ih.

U odrasloj dobi pak, nemogućnost spajanja tih krajnosti i uviđanja vlastitog ponašanja, može biti jedan od najvećih pokazatelja karaktera. Freud je pak vjerovao kako je za kontroliranje stresa i emocija potreban rad s nesvjesnim dijelovima uma i mehanizmima obrane. Ponašanje pojedinca proizlazi iz nesvjesnog uma. Pomažući osobi da istraži nesvjesne misli, osjećaje i sjećanja koja mogu izazivati stres, moguće je smanjiti intenzitet stresnih reakcija.

Ali, primijetite li kako osoba ne reagira na sugestije ili ih odbija prihvatiti, vjerojatno je riječ o nekome tko nije voljan prihvatiti svoj stvarni karakter. Odrasle, samosvjesne osobe, trude se kontinuirano razvijati i premda svatko može ponekad pokleknuti, znaju se kontrolirati u stresnim situacijama.