Austrijski neurolog Sigmund Freud često je naglašavao činjenicu kako ne postoji osoba koja nikada nije negativna, ali i važnost pronalaska obrambene tehnike za jačanje samopoštovanja. 

Neki će ljudi uvijek pronaći način za uputiti nam kritiku ili naglasiti kako smo nešto napravili krivo, a mi bismo mogli krivo zaključiti da bi na ove komentare trebalo odgovoriti opravdavanjem i poticanjem daljnje rasprave. Zaista, što bismo time uopće mogli postići? Tako bismo samo stvorili plodno tlo za nastavak nepotrebne rasprave, a drugu osobu bismo teško uspjeli promijeniti.

Freud je rekao da jaka ličnost nikada ne bi trebala preuzeti teret tuđih izjava. Ne smijemo dopustiti osjećajima da nas prevladaju bez obzira što smo emotivna bića.

On je tvrdio da moć mirnog 'da' ima nevjerojatnu snagu te rješava i najdublje probleme. Kada nas netko pokuša povrijediti i umanjiti našu vrijednost, najbolje je neprijatelja lišiti njegove moći i odmaknuti se od napada koji produbljuju negativnu energiju.

Osim toga, bitno je konstantno jačati vlastiti samopoštovanje i vjerovati u vlastitu snagu. Neprestanim radom na sebi i osvještavanjem vlastitih vrlina tuđi komentari će postajati sve nevažniji i nećemo im davati nepotrebnu moć. Tek kada zaista budemo svjesni koliko smo vrijedni, ništa nas neće moći uvjeriti u suprotno pa tako ni uvrede nezrelih i negativnih osoba.