Razlozi zbog kojih se zaljubljujemo su misteriozni, ali oni zbog kojih ostajemo zaljubljeni daleko su manje nedokučivi. Možda ne postoji savršen partner, ali idealnog partnera svatko može pronaći baš za sebe. Iako svi mi tražimo određeni skup osobina koje su jedinstveno značajne samo za nas, postoje određene psihološke karakteristike kojima bismo svi trebali težiti, navodi Psychalive.

Zapamtite, ako se uz muškarca ne osjećate sigurno i on ne cijeni vaš trud, to nije osoba s kojom želite provesti cijeli život. S druge strane, ako ste uz tu osobu neupitno sretni i pozitivno djeluje na vas, možda ste pronašli baš onog kojeg ste tražili čitavo vrijeme. Ako vaš muškarac ima ovih 5 karakteristika, vaša ljubavna veza ima značaj potencijal za uspjeh.

1. Zrelost

Kada ljudi emocionalno sazriju, manja je vjerojatnost da će ponovno doživjeti ili projicirati prošla iskustva na svoj trenutni odnos. Nakon što se odmaknu od destruktivnih utjecaja rane mladosti, ove osobe razvijaju snažan osjećaj neovisnosti i autonomije. Kako se razvijaju unutar sebe, manja je vjerojatnost da će tražiti nekoga tko će kompenzirati nedostatke i slabosti ili dovršiti njihovu nepotpunost. Umjesto toga, traže nekoga s kim će dijeliti život kao jednaki i koga će cijeniti neovisno o sebi. Prekinuvši veze sa starim identitetima i obrascima, ova osoba puno je dostupnija romantičnom partneru i novoj obitelji koju zajedno stvaraju. Naravno, to što sami postajemo emocionalno zreli pomaže u ovom procesu i dramatično poboljšava naše šanse za postizanje čvrste i vrijedne veze.

2. Otvorenost

Idealan je partner otvoren i voljan biti ranjiv. Nijedno ljudsko biće nije savršeno, stoga pronalaženje nekoga tko je pristupačan može biti velika prednost za trajnu zajednicu. Kada je netko slobodan, to mu omogućuje biti otvoren u izražavanju osjećaja, misli, snova i želja, što vam pruža mogućnost istinski ga upoznati. Više od pola uspjeha je pronaći nekoga s kim možete razgovarati o području za koje smatrate da nedostaje vašem odnosu i tko je otvoren za razvoj. Spremnost na prihvaćanje povratnih informacija od našeg partnera i traženje zrna istine u onome što oni govore omogućuje nam razvijati se na sličan način.

3. Poštovanje i neovisnost

Idealni partneri cijene interese drugog odvojeno od svojih. Osjetljivi su na želje i osjećaje drugih, kao što ih stavljaju na ravnopravan način sa svojima. Idealni partneri odnose se jedno prema drugome s poštovanjem i osjećajnošću. Ne pokušavaju kontrolirati jedno drugo prijetećim ili manipulativnim ponašanjem. Poštuju jasne osobne granice svog partnera, dok u isto vrijeme ostaju bliski i fizički i emocionalno. Cijenjenje i poštivanje suverenog uma našeg partnera mogućuje nam spoznati tu osobu kao zasebnog čovjeka.

4. Empatija

Idealna osoba percipira svog partnera na intelektualnoj i emocionalnoj razini. Također, može razumjeti i suosjećati sa svojim partnerom. Kada se dvije osobe razumiju, postaju svjesne zajedničkih crta koje postoje među njima te prepoznaju i cijene razlike. Kada su oba partnera empatična, to jest sposobna komunicirati s osjećajima i poštovanjem prema željama, stavovima i vrijednostima druge osobe, svaki se partner osjeća shvaćenim i potvrđenim. Razvijanje naše sposobnosti empatije pomaže nam razumjeti se i uskladiti s partnerom.

5. Naklonost

Idealan partner nježan je i pristupačan na mnogim razinama: fizički, emocionalno i verbalno. Priznaje i izvana pokazuje osjećaje topline i nježnosti. Ova osoba bi trebala uživati u bliskosti te se osjećati nesputano u pružanju i prihvaćanju ljubavi i zadovoljstva. Biti otvoren za davanje i primanje ljubavi nudi dirljiv osjećaj našim životima.