Otac psihoanalize - austrijski neurolog Sigmund Freud - zauvijek je promijenio način na koji vidimo sami sebe i percipiramo razloge vlastita ponašanja. Vjerujući da je naše djelovanje vođeno potisnutim iskustvima ljubavi, gubitka, seksualnosti i smrti iz djetinjstva, povezao je i bavljenje umjetnosti s ovim motivima, piše The Collector.

Zapisi Sigmunda Freuda o umjetnosti

Freud je bio fasciniran umjetnošću - seciranje umova kreativnih mislilaca postalo je važan dio njegove prakse, omogućujući mu potragu za dubljim porivima koji su pokretali te kreativne genije. Napisao je analitičke eseje o pojedinačnim umjetničkim djelima, uključujući Der Moses des Michelangelo, a čak je objavio cijelu knjigu o Leonardu da Vinciju pod naslovom Eine Kindheitserinnerung des Leonardo da Vinci, istražujući umjetnikovu pozadinu koja je utjecala na njegov kreativni rad. Iako je Freud ponekad bio kritiziran zbog unošenja previše autobiografskog sadržaja u svoje umjetničke eseje, način na koji je intrinzično povezivao živote umjetnika s njihovim radom nedvojbeno je oblikovao način na koji danas razumijemo umjetnost.

Još jedna fascinantna teorija koju je Freud razvio oko umjetnosti bio je njegov koncept idealne mimetike. Tvrdio je da umjetničko djelo može izazvati snažnu razmjenu energije između gledatelja i umjetničkog djela, slično iskustvu empatije. Freud je tvrdio da je ovo iskustvo temeljni dio života na višoj razini civilizacije, otkrivajući koliko je on vidio važnu ulogu umjetnosti u društvu.

U nastavku donosimo 5 osnovnih elemenata u koje se može sažeti Freudov stav o umjetnosti.

  • Psihoanalitički pogled na umjetnost

Freud je smatrao kako umjetnost može pružiti uvid u neosviještene motive, konflikte i želje pojedinca. Vjerovao je da umjetnici izražavaju svoje unutarnje konflikte kroz svoja djela, a ona se mogu tumačiti kako bi se razumjeli dublji slojevi umjetnikova uma.

  • Razumijevanje nesvjesnih obrazaca

Vjerovao je da umjetnički rad može proizaći iz podsvjesnih procesa uma. Prema Freudu, umjetnici koriste svoju kreativnost kao način za izražavanje skrivenih želja i konflikata.

  • Razvijanje koncepta sublimacije

Freud je razvio koncept sublimacije kao mehanizma obrane. Prema njegovom tumačenju, umjetnost može služiti kao način preusmjeravanja nezadovoljene energije u produktivne aktivnosti, kao što je umjetnost.

  • Nezaobilazan utjecaj simbolike

Simbolički jezik umjetnosti omogućuje izražavanje složenih osjećaja i misli koje se ne mogu izravno izraziti riječima. On je naglašavao važnost simboličkih elemenata u umjetničkim djelima.

  • Elementi narcizma u umjetničkom djelovanju

Također, razmatrao je pojam umjetničkog narcizma, sugerirajući da umjetnici mogu koristiti umjetnost kao način zadovoljavanja svojih narcističkih potreba i potragu za priznanjem i divljenjem drugih.