500 ml pilećeg temeljca
1 pileća prsa
2 pileća bataka s kostima
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
1 korijen peršina
1 list lovora
100 g  ječma
200 g raznog zelenoga povrća (npr. mahuna, graška, kelja)
1/2 limuna, sok

Recept za kokošji temeljac

Za preljev:
1 žlica maslinova ulja
50 g svježih krušnih mrvica
1 žličica nasjeckanog peršina
korica limuna

U lonac ulijte temeljac i dodajte meso, nasjeckani luk, celer, mrkvu, korijen peršina i lovorov list, posolite i popaprite. Dodajte 600 ml vode, a kad provri, nastavite kuhati 20 - 30 minuta, dok povrće i meso ne omekšaju.

Izvadite piletinu pa uspite ječam i kuhajte ga 10 - 12 minuta. Ostavite piletinu da se malo ohladi pa je usitnite i vratite u lonac zajedno sa zelenim povrćem i sokom od limuna. Kuhajte još nekoliko minuta.

Za preljev: na ulju popržite krušne mrvice pa ih istresite iz tave i pomiješajte s nasjeckanim peršinom i koricom limuna. Prije posluživanja u svaku zdjelicu juhe dodajte 1 - 2 žlice preljeva.

Pročitajte i:

Temeljci od kostiju - žlica zdravlja