Priruštite si za blagdane ukusne božićne zalogaje uz pomoć recepta naše food blogerice Maje Brekalo.

Tijesto

1 šalica (125 g) pirova brašna
1 šalica (115 g) mljevenih tostiranih lješnjaka
½ šalice (100 g) veganskog ili običnog maslaca
2 prstohvata soli
½ šalice (150 ml) javorova sirupa

Krema od oraha

1 šalica (100 g) mljevenih oraha
1/3 šalice (80 ml) zobenog ili bademova mlijeka
2 - 3 žlice (40-60 ml) javorova sirupa
½ žličice vanilije

Čokolada

½ šalice (70 g) kakao-maslaca
¼ šalice (25 g) kakaa
3 žlice (60 ml) javorova sirupa 
prstohvat soli

Ukrašavanje

Polovice oraha kolačića

*Umjesto javorova sirupa možete koristiti i agavin sirup

Priprema

Sameljite lješnjake i pomiješajte ih s brašnom i soli u zdjeli. U drugoj zdjeli zamiješajte maslac i sirup pa ih dodajte suhim sastojcima. Kratko mijesite tijesto, toliko da se može formirati u kuglu. Bit će mekano, ali će se stisnuti na hladnome mjestu. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna. Zamotajte ga u foliju i stavite na 15 minuta u hladnjak.

Uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih u kugle i spljoštite dnom čaše na limu obloženom masnim papirom. Ako se tijesto lijepi za čašu, malo ga pobrašnite.

Pecite polovice na 160 stupnjeva 10 - 15 minuta. Pazite da se ne prepeku. Čim dobiju boju po rubovima i na dnu te se mogu pomaknuti na papiru, gotovi su. Izvadite ih i pustite da se ohlade. Sparite polovice išlera prema veličini.

Za kremu, zagrijte mlijeko do vrenja i prelijte orahe i vaniliju te dodajte sirup. Promiješajte. Krema će se odmah zgusnuti. Koristite otprilike 1 žličicu kreme za svaki kolačić. Premažite jednu pripremljenu polovicu i prekrijte drugom. Lagano pritisnite i pustite da odstoje barem pola sata da se krema stisne i kolačići učvrste.

Za čokoladu, otopite maslac na pari i dodajte sirup. Maknite s vatre i miješajte pjenjačom te dodajte kakao i sol dok ne dobijete glatku čokoladu. Umačite gornje polovice kolačića držeći ih za dno, preokrenite, odložite ih na tanjur i ukrasite svaki polovicom oraha. Ostavite ih da se stisnu, barem nekoliko sati, najbolje u hladnjaku. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva tjedna.

Maja Brekalo
Privatni album Maja Brekalo