Vani je hladno, a u kući je toplo i mirišljavo zahvaljujući finim slasticama food blogerice Maje Brekalo koja tradiciju kombinira sa zdravijim i cjelovitim sastojcima. Uživajte u njihovoj čaroliji i podijelite radost s ljudima koje volite!

BEZGLUTENSKI KEKSIĆI S ČOKOLADNIM NAMAZOM

Sastojci

1 šalica (160 g) badema
1/2 šalice (70 g) cjelovitog rižinog brašna
1/2 šalice (40 g) tapioke
1/2 šalice (65 g) kokosova šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat vanilije i cimeta
1 žlica (15 g) lana, samljevenog + 3 žlice vode
1/3 šalice (35 g) veganskog ili običnog maslaca

100 g čokoladnog namaza

Priprema

Stavite sve suhe sastojke u zdjelu.

Pripremite tzv. laneno jaje tako da zamiješate fino samljeveni lan i vodu. Pustite da kratko odstoji.

Dodajte omekšani maslac suhim sastojcima i razmrvite prstima sa. Dodajte laneno jaje i umijesite tijesto da se poveže u kuglu. Ako je jako ljepljivo, dodajte još mrvicu brašna. A ako je presuho, dodajte još malo maslaca. Kad dobijete kuglu, stavite je u plastičnu foliju i u hladnjak da se stisne – 20-ak minuta.

Zatim pobrašnite masni papir, stavite kuglu tijesta na njega, opet pobrašnite i prekrijte drugim papirom, razvaljajte pomoću valjka. Izrezujte oblike i pecite 8 minuta na 175 stupnjeva, na ventiliranom modu. Kada keksići dobiju boju po rubovima i odozdo, gotovi su. Pazite da ih ne prepečete. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se dobro ohlade.

Zagrijte čokoladni namaz na laganoj vatri da postane više tekuć pa će se lakše razmazivati. Premažite donju (punu) polovicu namazom i prekrijte drugom (s izrezanim oblikom). Pustite keksiće da odstoje i učvrste se. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva tjedna.

Veganske i cjelovite recepte Maje Brekalo pratite na www.dhmaya.com te na IG profilu @delicious_and_healthy_by_maya, a njezinu knjigu 'Sretna hrana' (Planetopija) možete pronaći u svim knjižarama