Isprobajte recept za veganske muffine s vanilijom i zasladite dan!

Sastojci:

• 250 ml sojina ili drugog biljnog mlijeka
• 1 žličica jabučnog octa
• 80 ml hladnoprešanog ulja neutralna okusa (suncokretovo, repičino)
• 100 g svijetlog smeđeg šećera
• 1 mahuna vanilije ili 1 paketić burbon vanilije
• 250 g brašna za kolače ili oštrog brašna
• 20 g kukuruznog ili krumpirovog škroba
• 2 žličice praška za pecivo
• prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U otvore kalupa za muffine stavite papirnate kalupiće. Biljno mlijeko ulijte u zdjelu i umiješajte jabučni ocat. Ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se mlijeko zgrušalo. Potom dodajte ulje i šećer te dobro promiješajte da se šećer rastopi. Mahunu vanilije prerežite po dužini oštrim nožem te tupom stranom oštrice sastružite sjemenke pa ih dodajte tekućim sastojcima i dobro promiješajte (ili dodajte burbon vaniliju). Na mokre sastojke prosijte brašno pomiješano sa škrobnim brašnom, praškom za pecivo i solju. Sve kratko promiješajte tako da se sastojci dobro povežu.

Smjesom napunite kalupiće pa pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Pečene muffine izvadite ih kalupa za pečenje pa ostavite da se ohlade na rešetki. Prije posluživanja lagano ih pospite šećerom u prahu, prelijte glazurom ili nadjenite kremom po želji.