1 žlica mljevenog lana
1½ šalice oštrog brašna
½ šalice integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
4 žlice svijetlog smeđeg šećera
prstohvat soli
1 pakiranje (oko 150 g) baby špinata
1 zrela banana
4 žlice hladnoprešanog ulja (suncokretovo, repičino, kokosovo)
180 ml mlijeka
po želji 2 žlice tamne čokolade narezane na kockice ili sušenog voća (grožđice, brusnice, borovnice)
U zdjelici pomiješajte lan s 3 žlice vode i ostavite da nabubri najmanje 5 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U otvore kalupa za muffine stavite papirnate košarice. Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo, šećer i sol. U blenderu smiksajte špinat, bananu, ulje i mlijeko tako da dobijete potpuno glatku mješavinu. Ulijte je u suhe sastojke i kratko promiješajte. Ako želite, umiješajte čokoladu ili suho voće. Smjesom napunite kalupiće tako da su ispunjeni 2/3. Pecite 20 do 25 minuta; muffini su pečeni ako u njih ubodete čačkalicu, a ona ostane čista. Pečene muffine ostavite da se kratko ohlade u kalupu, a zatim ih izvadite na rešetku i ostavite da se ohlade do kraja. Ohlađene muffine možete ukrasiti rastopljenom tamnom čokoladom.