Vrhnje u klasičnim receptima možete zamijeniti nemasnim jogurtom, majonezu izmiksanim tvrdokuhanim žumancem, a umjesto rafiniranih ulja dobro je koristiti hladno prešana, kao što je domaće maslinovo ulje.

Ako pak jedete samo salatu, možete odabrati i neki gušći, zasitniji preljev pikantnog okusa.

Pripremili smo za vas nekoliko ukusnih varijanti preljeva za salatu: svaki se od njih priprema od samo nekoliko sastojaka, a može se napraviti i 2-3 dana prije te stajati u hladnjaku.

Ovi se dresinzi mogu staviti u staklenku te poslužiti na zabavi ili ponijeti na piknik u prirodi.

Curry dresing

2 jaja
200 g jogurta
1 žličica ulja
1/2 žličice curryja
sol, papar,
po želji šećer

Jaja kuhajte oko 10 minuta, utvrdo, zatim ih prelijte hladnom vodom, oljuštite i
narežite na polovice. Izvadite žumance pa ga izgnječite i pomiješajte s jogurtom, uljem, curryjem, solju, paprom i eventualno šećerom. Izmiksajte štapnim mikserom. Po želji u preljev umiješajte nasitno nasjeckano bjelance.

Preljev od začinskog bilja

1 vezica miješanoga začinskog bilja (peršin, bosiljak, kopar, vlasac itd.)
150 ml instant juhe (bistre)
1 žličica ulja
2 žlice vinskog octa
1 prstohvat nasitno naribane limunove korice
sol, papar

Operite i ocijedite začinsko bilje te ga nasjeckajte. Pomiješajte temeljac, ulje i ocat. Dodajte nasjeckano bilje i limunovu koricu. Preljev stucite pjenjačom pa ga posolite i popaprite po svom ukusu.

Koktel dresing

150 g jogurta
50 g kiselog vrhnja
3 žlice kečapa
1 režanj češnjaka,
sol, papar
umak tabasco, umak worcester
1-2 žlice vinjaka

Pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje i kečap. Oljuštite češnjak i istisnite ga u smjesu.
Dobro izmiješajte sastojke. Posolite i popaprite te začinite solju, paprom, umacima tabasco i worcester te vinjakom.

Preljev od rajčica

1 crveni čili
2 režnja češnjaka
200 g pasiranih rajčica
sol, papar,
šećer
ljuta začinska paprika

Operite čili, prerežite ga i očistite od sjemenki. Oljuštite češnjak, pa ga nasjeckajte nasitno zajedno s čilijem. Pomiješajte s pasiranom rajčicom i stucite pjenjačom. Začinite solju, paprom, šećerom i ljutom paprikom.

Mliječni preljev

2 vezice vlasca
1 vezica bosiljka
1 luk
200 g jogurt
1 žličica ulja
sol, papar

Operite i nasjeckajte začinsko bilje. Oljuštite i nasjeckajte luk. Izmiješajte jogurt
i ulje u glatku smjesu. Dodajte začinsko bilje i luk, posolite i popaprite.

Izvor: Kuhaj.hr