Vrhnje u klasičnim receptima možete zamijeniti nemasnim jogurtom, majonezu izmiksanim tvrdokuhanim žumancem, a umjesto rafiniranih ulja dobro je koristiti hladno prešana, kao što je domaće maslinovo ulje.
Ako pak jedete samo salatu, možete odabrati i neki gušći, zasitniji preljev pikantnog okusa.
Pripremili smo za vas nekoliko ukusnih varijanti preljeva za salatu: svaki se od njih priprema od samo nekoliko sastojaka, a može se napraviti i 2-3 dana prije te stajati u hladnjaku.
Ovi se dresinzi mogu staviti u staklenku te poslužiti na zabavi ili ponijeti na piknik u prirodi.
Curry dresing
2 jaja
200 g jogurta
1 žličica ulja
1/2 žličice curryja
sol, papar,
po želji šećer
Jaja kuhajte oko 10 minuta, utvrdo, zatim ih prelijte hladnom vodom, oljuštite i
narežite na polovice. Izvadite žumance pa ga izgnječite i pomiješajte s jogurtom, uljem, curryjem, solju, paprom i eventualno šećerom. Izmiksajte štapnim mikserom. Po želji u preljev umiješajte nasitno nasjeckano bjelance.
Preljev od začinskog bilja
1 vezica miješanoga začinskog bilja (peršin, bosiljak, kopar, vlasac itd.)
150 ml instant juhe (bistre)
1 žličica ulja
2 žlice vinskog octa
1 prstohvat nasitno naribane limunove korice
sol, papar
Operite i ocijedite začinsko bilje te ga nasjeckajte. Pomiješajte temeljac, ulje i ocat. Dodajte nasjeckano bilje i limunovu koricu. Preljev stucite pjenjačom pa ga posolite i popaprite po svom ukusu.
Koktel dresing
150 g jogurta
50 g kiselog vrhnja
3 žlice kečapa
1 režanj češnjaka,
sol, papar
umak tabasco, umak worcester
1-2 žlice vinjaka
Pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje i kečap. Oljuštite češnjak i istisnite ga u smjesu.
Dobro izmiješajte sastojke. Posolite i popaprite te začinite solju, paprom, umacima tabasco i worcester te vinjakom.
Preljev od rajčica
1 crveni čili
2 režnja češnjaka
200 g pasiranih rajčica
sol, papar,
šećer
ljuta začinska paprika
Operite čili, prerežite ga i očistite od sjemenki. Oljuštite češnjak, pa ga nasjeckajte nasitno zajedno s čilijem. Pomiješajte s pasiranom rajčicom i stucite pjenjačom. Začinite solju, paprom, šećerom i ljutom paprikom.
Mliječni preljev
2 vezice vlasca
1 vezica bosiljka
1 luk
200 g jogurt
1 žličica ulja
sol, papar
Operite i nasjeckajte začinsko bilje. Oljuštite i nasjeckajte luk. Izmiješajte jogurt
i ulje u glatku smjesu. Dodajte začinsko bilje i luk, posolite i popaprite.
Izvor: Kuhaj.hr