250 g očišćene buče
100 g pirova brašna
70 g pšeničnog glatkog brašna
2 žlice kakaa
2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
60 g smeđeg šećera
1 žlica javorova sirupa ili ječmenog ili rižina slada
3 žlice (45 ml) hladnoprešanoga suncokretova ulja
140 ml biljnog mlijeka
70 g čokolade narezane na kockice
Buču narežite na kockice pa je kuhajte u sasvim malo vode (ili na pari) dok ne omekša. Za to vrijeme prosijte obje vrste brašna s kakaom, praškom za pecivo i cimetom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te u otvore kalupa za muffine ubacite papirnate košarice. Kuhanu buču dobro ocijedite i stavite u zdjelu. Pospite je smeđim šećerom pa zgnječite u pire. Pireu od buče dodajte javorov sirup i ulje te dobro promiješajte. Potom dodajte mješavinu s brašnom i biljno mlijeko pa žustro promiješajte kako u smjesi ne bi bilo grudica. Na kraju umiješajte narezanu čokoladu. Kalupe napunite smjesom tako da su ispunjene ¾. Pecite 15 do 20 minuta.