Barem se jednom godišnje, a vjerojatno i češće, nađete u situaciji obilježavanja posebnih prilika – rođendana, godišnjica, blagdana, važnih životnih događaja, a nužan element svakog takvog okupljanja je, naravno, hrana!

Ponekad ćete priliku obilježiti odlaskom u restoran ili će netko drugi biti domaćin, no ponekad će i na vas pasti zahtjevna obaveza pripreme obroka za jednu od tih posebnih prigoda. Bilo da je riječ o romantičnoj večeri za dvoje, bilo da je to objed za obitelj i /ili prijatelje koje ne viđate često i želite ih iznenaditi i impresionirati nečim posebnim na tanjuru, taj zadatak nije nimalo lak.

Kao netko s dugogodišnjim iskustvom pripreme obroka za veće grupe ljudi, obiteljska događanja i svečane prigode, naučila sam putem, sama ili od drugih ljudi s iskustvom, kako se stres pripreme obroka može svesti na minimum, a postići maksimalno dobar vizualni i okusni doživljaj hrane. Stoga, s vama želim podijeliti trikove i savjete da biste u hrani i društvu mogli uživati i vi koji hranu pripremate, a ne samo vaši gosti!

dunja gulin
Kristina Lenard dunja gulin

Odabir namirnica

Jasno je da je kvalitetna namirnica alfa i omega svakog ukusnog obroka i da vam za pripremu ukusnog jela nisu potrebne dugotrajne kuharske edukacije i egzotični i skupocjeni sastojci! Osnovni principi pripreme hrane vrijede za sve kulinarske tradicije i manje su vezani uz specifične recepte i kulinarske tehnike, a više uz odabir lokalnih i sezonskih namirnica, po mogućnosti iz organskog uzgoja. Od vrhunskih sastojaka mnogo je teže napraviti neukusno jelo, a ako pri planiranju jelovnika uzmete u obzir i ravnotežu okusa, boja i tekstura, koliko vremena imate na raspolaganju i koliko energije želite ili možete uložiti u pripremu obroka, realizacija će biti puno jednostavnija i manje stresna.

Svečani obroci najčešće se sastoje od barem tri slijeda, što vam već može zazvučati komplicirano, no zapravo često tako jedemo i kod kuće, no to ne nazivamo sljedovima, nego jednim uobičajenim nedjeljnim ručkom (npr. juha, glavno jelo, salata i/ili desert)

Prva i najvažnija odluka je odabir glavnog jela, oko kojeg onda birate što ćete ponuditi za predjelo, kao salatu te, zatim, kao desert. Ono što najviše utječe na moju odluku što ću kuhati su dva kriterija – godišnje doba i iskustvo pripreme određenog jela. Tako za svečanu prigodu nikako nije mudro odabrati kuhati nešto što ste rijetko ili možda nikada niste pripremali – faktor stresa za takav odabir je golem, a šanse da jelo ispadne kako treba vrlo su male.

Najčešće plan radim tijekom posjeta tržnici, tj. kupim namirnice koje su u tom trenu najbolje i najprivlačnije, a onda kod kuće osmišljavam što ću kuhati. No, taj je pristup malo opušteniji, pa ako nemate puno iskustva, vjerojatno je bolje da u kupnju idete s definiranom listom sastojaka koji su vam potrebni za već odabrana jela.

Planiranje i kupnju obavite danima unaprijed, a dan prije događanja rezervirajte za kuhanje onih jela koja mogu stajati, a za sam dan dolaska gostiju ostavite samo uređivanje prostora, postavljanje stola i dovršavanje glavnog jela.

Dok planirate jelovnik, svakako uzmite u obzir ljude za koje kuhate i znanje koje imate o njihovim omiljenim namirnicama, no nikako nemojte zaboraviti što vi volite jesti i kuhati jer jedino će jela koja s veseljem pripremate i jedete biti najboljeg okusa!

Predjelo

Čim gosti stignu, zgodno je ponuditi nešto što se u chefovskim krugovima naziva amuse-bouche, tj. male zalogajčiće kao pozdrav domaćina, nešto s čim će gosti zabaviti nepce prije sjedanja za stol. Dovoljni su pokoja zdjelica kvalitetnih maslina, štapići sirovog povrća s malo maslinova ulja, pečeni orašasti plodovi... Gosti koji su stigli vrlo gladni opustit će se kada nešto stave u usta i atmosfera će odmah biti ugodnija.

 Juhe su izvrstan početak svečanog obroka, a organizacijski imaju veliku prednost jer se mogu pripremiti dan unaprijed i prije posluživanja samo podgrijati!

Krem-juha od povrća dobar je odabir kao hranjivi uvod u laganiji glavni obrok, a ujesen i tijekom zime napravite je od prethodno pečenog povrća jer ima puniji okus i jaču energiju. Možete je obogatiti i dodatcima poput svježe napravljenih krutona sa začinskim biljem, posuti je prženim sjemenkama ili netom prije posluživanja površinu juhe ukrasiti vrhnjem za kuhanje.

Bistre juhe od bogatog temeljca odličan su uvod za kompleksniji i zasitniji glavni obrok, no ne zaboravite u takvu juhu dodati žlicu svježe nasjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac, mladi luk, bosiljak) prije nego je poslužite. Žarko zelena boja i svježina okusa bilja podižu apetit i raspoloženje.

Ništa ne impresionira više od svježe pečenog domaćeg kruha! Ako imate imalo iskustva u pečenju, posebne prigode su prilika da se time pohvalite. Topli kruh s hrskavom koricom i nekakav jednostavan umak ili namaz izvrstan su početak obroka – jedina je opasnost da gosti pretjeraju u količini pa pripazite na porcije, tj. poslužite onoliko koliko će biti dovoljno, a da svima ostane mjesta za glavno jelo.