Sastojci:
- 15 g sušenih gljiva shiitake
- 50 g kuhanih kestena ili nezaslađenoga kesten-pirea
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice hladnoprešanoga suncokretova ulja
- 2 žlice zobenog ili ječmenog brašna
- 200 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka neutralna okusa
- 800 ml vruće vode ili povrtnog temeljca
- himalajska sol
Priprema:
Sušene shiitake namočite u toploj vodi 20 minuta. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Kad gljive nabubre, ocijedite ih (sačuvajte tekućinu). Narežite ih i propirjajte nekoliko minuta s češnjakom na žlici ulja. Ostavite sa strane. U drugom loncu zagrijte preostalo ulje te mu dodajte brašno i narezane kuhane kestene (ili nezaslađeni kesten-pire). Popržite uz neprestano miješanje da dobije zlatnosmeđu boju pa postupno ulijte biljno mlijeko, vruću vodu (ili povrtni temeljac) i tekućinu preostalu od namakanja gljiva.
Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz često miješanje. Posolite i dodajte propirjane gljive. Smiksajte štapnim mikserom i kuhajte još minutu-dvije pa poslužite.
Uz ovu juhu odlični su croutoni od tamnoga kruha: 4 kriške kvalitetnoga tamnoga kruha narežite na kockice pa popržite na tavi dok ne postanu hrskave.