Sastojci:

  • 15 g sušenih gljiva shiitake
  • 50 g kuhanih kestena ili nezaslađenoga kesten-pirea
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žlice hladnoprešanoga suncokretova ulja
  • 2 žlice zobenog ili ječmenog brašna
  • 200 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka neutralna okusa
  • 800 ml vruće vode ili povrtnog temeljca
  • himalajska sol

Priprema:

Sušene shiitake namočite u toploj vodi 20 minuta. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Kad gljive nabubre, ocijedite ih (sačuvajte tekućinu). Narežite ih i propirjajte nekoliko minuta s češnjakom na žlici ulja. Ostavite sa strane. U drugom loncu zagrijte preostalo ulje te mu dodajte brašno i narezane kuhane kestene (ili nezaslađeni kesten-pire). Popržite uz neprestano miješanje da dobije zlatnosmeđu boju pa postupno ulijte biljno mlijeko, vruću vodu (ili povrtni temeljac) i tekućinu preostalu od namakanja gljiva.

Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz često miješanje. Posolite i dodajte propirjane gljive. Smiksajte štapnim mikserom i kuhajte još minutu-dvije pa poslužite.

Uz ovu juhu odlični su croutoni od tamnoga kruha: 4 kriške kvalitetnoga tamnoga kruha narežite na kockice pa popržite na tavi dok ne postanu hrskave.