Temeljci od kostiju - žlica zdravlja

Mnogi se još sjećaju vremena kad se juha od zore lagano krčkala na štednjaku, preplavljujući svojim aromatičnim mirisom cijelu kuću. Bio je to nezaobilazan ritual kuharica i kućanica jer „kakav bi to bio ručak bez juhe?!“ U današnje vrijeme, mahom zbog nedostatka vremena, pribjegavamo instant varijantama ovog okrepljujućeg jela.

Međutim, juhe iz vrećica i limenki ili u kockicama teško mogu okusom i aromom parirati domaćim juhama, a da ne govorimo o nutritivnim vrijednostima koje krije žlica „prave“ juhe. Višesatno krčkanje goveđih, junećih, pilećih ili ribljih kostiju u vodi, s prstohvatom začina i obiljem korjenastog i drugog ukusnog povrća stvara mješavinu koja izgrađuje snažne kosti, poboljšava probavu i ublažava upalne procese.

Usto, ovi se nutritivno bogati sastojci mogu nabaviti vrlo povoljno, a temelj su svake dobre kuhinje jer tvore bazu za više desetaka jela. Sve što trebate jest izdvojiti vrijeme i posvetiti se „sporom“ kuhanju.

4 razloga za juhu od kostiju Anite Šupe

Ako jedete meso, puno je razloga zašto vratiti mesne i riblje juhe od kostiju u prehranu, a ovo su neki esencijalni koje ističe nutricionistkinja Anita Šupe u svojoj knjizi ‘Istine i laži o hrani’:

1. Želatina iscjeljuje crijeva i uljepšava kožu
Želatina, koja se oslobađa kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata, vjerojatno je najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se zna za njezinu ljekovitost. Privlači i zadržava tekućinu pa tako privlači i probavne sokove koji su nužni za pravilnu probavu hrane.

Želatina sadrži i velike količine aminokiselina, prolina i glicina, koje imaju zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnoga trakta, što olakšava simptome Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, ulceroznog kolitisa i refluksa.

Također, potpomaže razgradnju bjelančevina i omogućuje rast i obnovu stanica crijevne stijenke, što je važno za iscjeljenje propusnih crijeva i autoimunih bolesti. Želatina je bogata i kolagenom, bjelančevinom koja je krucijalna za zdravlje kože, kose i noktiju, ali i kostiju, tetiva i ligamenata.

2. Smanjuje bolove u zglobovima
Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente, kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa.

3. Sadrži važne biodostupne minerale
Juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju. Juha od ribljih kostiju i glava sadrži jod i tvari koje potpomažu pravilnu funkciju štitnjače.

4. Podiže imunitet
Juhe od kokošjih kostiju sprečavaju infekcije i djeluju protuupalno pa su odlično sredstvo protiv prehlade i gripe. Aminokiselina cistein, koja se kuhanjem oslobađa, smanjuje sluz u plućima i potpomaže proces ozdravljenja. Aminokiselina arginin djeluje protuupalno kod svih vrsta upala u tijelu, važna je za imunosni sustav i zarastanje rana.

Kako skuhati temeljac od pilećih kostiju?

Recept za temeljac od junećih ili telećih kostiju

Recept za temeljac od ribljih glava i kostiju

Svakodnevna upotreba temeljca od kostiju