1 kg kostiju manje bijele svježe ribe, one sitne prepune kostiju ili kosti i glava veće ribe
1 veći luk
2 - 3 češnja češnjaka
2 lista lovora
1 komad celera
2 mrkve
2 - 3 žlice maslinova ulja
papar u zrnu
Na maslinovu ulju pirjajte povrće narezano na komadiće (sve osim češnjaka), s lovorom, da se lagano zapeče sa svih strana. Pred kraj dodajte oguljeni češnjak pa još kratko dinstajte. Dodajte ribu, sve prelijte hladnom vodom i pustite da zakuha.
Pjenu odstranite, a zatim smanjite vatru, pa dodajte papar, prema ukusu, i lagano kuhajte što dulje, odnosno sat-dva. Kad se temeljac skuha, procijedite ga. Komadiće ribe možete upotrijebiti za jelo ili izradu namaza i paštete.
Temeljac ohladite pa ga stavite u vrećice ili posude za zamrzavanje. Bit će odličan dodatak jelima od ribe kao što su rižota, brudeti, gregade i sl.