cca 2 kg telećih ili junećih kostiju: koljenice, rebra, zglobovi... (ne smeta ako ima mesa na njima)
1 veći luk
1 rajčica (opcionalno)
2 mrkve
1 komad korijena celera
1 korijen peršina
1 šaka lišća peršina
papar u zrnu
1 žlica ulja
Povrće ogulite i operite. Koljenicu i veće komade prepilite na manje dijelove ili zamolite mesara da to učini. U lonac stavite kosti sa žlicom ulja i zapecite sa svih strana, naročito dijelove gdje ima mesa. Odmah dodajte luk, celer i mrkvu pa sve još pržite, miješajući, oko pet minuta.
Dodajte na polovice prerezanu rajčicu i sve zalijte vodom, tako da prekrije povrće i meso. Kad juha zakuha i stvori se pjena, odstranite je žlicom pa smanjite vatru. Dodajte papar i kuhajte na laganoj vatri najmanje 10 sati (preporuka je 12 sati). Pred kraj dodajte nasitno nasjeckano lišće peršina.
Kad se temeljac skuha, procijedite ga. Pričekajte da se ohladi pa odstranite masnoću s površine, a temeljac podijelite na manje porcije i zamrznite. Upotrijebite ga u pripravi juha, rižota, variva, gulaša...