Nedjeljni ostaci
U nedjelju skuhajte veliki lonac juneće juhe, čuvajte je u hladnjaku ili u zamrzivaču i uzimajte je, po malo, svaki dan u tjednu za drugi obrok. Primjerice, u ponedjeljak u juhu dodajte ostatke nedjeljne pečenke i dobit ćete okrepljujuće i zdravo jelo.
S azijskom notom
Da biste tradicionalnoj juhi od kostiju promijenili okus, oplemenite je svježe naribanim đumbirom, sokom od limete, nekim ljutim ili čili umakom i sitno nasjeckanim mladim lukom.
Za kuhanje
Umjesto vode ili umjetnih dodataka, jušni temeljac upotrijebite u svim receptima koji zahtijevaju temeljac, npr. za guste povrtne juhe, variva, umake, rižoto...
Umjesto vode
Temeljac možete upotrijebiti umjesto vode, za kuhanje riže, kvinoje, zobi, kus-kusa, graha i bilo koje druge namirnice kojoj je za kuhanje potrebna tekućina. Tako ćete jelo dodatno obogatiti bjelančevinama, glutaminom, mineralima...
Noćna čašica
Niste li stigli pojesti juhu za ručak, zašto je ne biste ulili u šalicu i popili prije spavanja. Ovaj će vam topli napitak pomoći i da se lakše opustite.
Lijek protiv prehlade
Pretvorite juhu u zimski lijek protiv prehlade: dodajte u veću šalicu juhe ¼ žličice kurkume, 1 češanj usitnjenog češnjaka, 1 žličicu svježe naribanog đumbira, prstohvat kajenskog papra i sok od pola limuna. Ova ljekovita tekućina pročistit će vaše sinuse i pomoći vam da ponovo prodišete.
Izotonični napitak
Šalica juhe nakon napornog treninga, umjesto sportskog napitka, može vam pomoći da rehidrirate organizam, nadomjestite izgubljene elektrolite i ubrzate oporavak mišića.
Gurmanski
Ako ste profesionalac u kuhinji, temeljac od kostiju možete upotrijebiti umjesto vina, za deglaziranje – da biste rastopili karamelizirane sokove nastale na dnu tave ili za braise – metodu pirjanja mesa ili povrća.
Maskirana juha
Izbirljivcima i djeci koja nisu ljubitelji jela na žlicu, dodajte juhu u smoothie ili shake prepun slatkog voća i zdravog povrća. Juhu u tom slučaju ne trebate zagrijavati, samo je dodajte umjesto tekućine u receptu (soka ili mlijeka). Počnite s malom dozom, oko pola šalice juhe, pa postupno povećavajte količinu.