Život s više energije

Želja da se odmakne od jednolične prehrane koja ju je pratila u ranim dvadesetim godinama života te stalnog osjećaja da joj nedostaje energije i živosti, 38-godišnju Britanku Jasmine Hemsley pogurala je u smjeru koji joj je nekoliko godina poslije obilježio život – u smjeru zdravlja putem zdrave prehrane.

Ključnu ulogu u tome imalo je drevno indijsko znanje o životu – ajurveda. Mnoge je principe prehrane na svome putu susretala i istraživala, no tek joj je ajurveda pružila uvid ne samo u svrhovitost namirnica, začina i načina pripreme hrane nego i u život koji može biti sretniji, ispunjeniji, energiziraniji.

Zdrava prehrana u kojoj ne caruju restrikcije

Ova Londončanka karijeru je započela sa svojom sestrom Melissom i uskoro su svojim TV emisijama, gdje su prezentirale zdravu prehranu u kojoj ne caruju restrikcije, te dvjema knjigama recepata, koje su doživjele izdanja u cijelom svijetu, postale poznate po imenu svog tadašnjeg bloga Hemsley + Hemsley.

U to vrijeme bile su među rijetkima koji zdravlje ne povezuju s redukcijom kalorija, izbacivanjem masnoća, čak ni sladila. Svoj put zdravlja pronašle su u vjeri da za nas može biti dobra samo prirodna, nutritivno bogata i cjelovita hrana, a Jasmine je nakon godina učenja i istraživanja u tome pronašla i stvarno uporište – ajurvedu.

Jasmine Hemsley: Recept ua pizzu pudu

Ajurveda uklopljena u zapadni način života

Samostalnu karijeru autorice i wellbeing coacha započela je izdavanjem knjige East by West – vodiča koji na Istoku utemeljen ajurvedski princip na logičan i jednostavan način uklapa u zapadnjački stil života i kuhanja.

U ekskluzivnom razgovoru za Sensu Jasmine Hemsley osvrnula se na život kakav joj je donijelo razumijevanje vlastitih potreba – tijela i emocija – te je s nama podijelila i nekoliko recepata iz knjige East by West. Njezin naslov slobodno bismo mogli prevesti kao Istok u očima Zapada. Jednako tako, može se interpretirati i kao Zapad u očima Istoka jer bi težnja svih nas, bez obzira na mjesto rođenja i okolnosti koje nas okružuju, posvud i uvijek trebala biti jednaka – cjelovito zdravlje na nježan i podržavajući način.

Postali ste poznati kao guru zdravog životnog stila, a sada ste ajurvedom otišli jedan korak dalje. Kako ste je otkrili?
Kad sam u ranim dvadesetima počela vježbati jogu, sve češće sam slušala o ajurvedi jer ipak su to srodne prakse. Iako sam bila zaintrigirana njome, činila mi se prilično daleka, drugačija od mog stila života. No, što sam više učila o zdravlju i wellnessu, ajurveda je počela sve više dobivati smisao – bila je povratak prirodi, mojoj i svega što me okružuje, nasuprot restriktivnom stilu dijeta i vježbanja koji su nas do tada tjerali da idemo preko svih limita.

Svi su proizvodi bili s malo kalorija, malo masnoća ili su brzo skidali kilograme, dok je ajurveda predlagala divnu, intuitivnu prehranu u obliku kuhanih jela i prirodnih masnoća, na isti način na koji su me moja majka Filipinka i otac Englez hranili dok sam odrastala. Sve je to bilo mnogo prirodnije i zdravije od pakirane i procesirane „zdrave hrane“. Prepoznala sam snažan utjecaj onoga što jedemo na svaki aspekt života: od toga koliko energije imamo, kako izgledamo te koliko smo mirni u balansiranju svojih emocija.

U tridesetima sam počela prakticirati vedsku meditaciju s učiteljem Garyjem Gorrowom u Australiji i više nisam mogla zanemariti važnost koju je ajurveda zaslužila u mom životu. Počela sam snažnije istraživati taj zdravstveni princip, čitala sam knjige i polako ga uključivala u svoj svakodnevni život. Od tada sam prošla nekoliko ajurvedskih detoksikacija (panchakarma) u Indiji, a moj put učenja traje i dalje.

Koji je vaš ajurvedski tip? Kako su se vaše tijelo i stanje uma promijenili otkad ste počeli živjeti prema ajurvedskim principima?
Moj tip je vata-pitta, što znači da je vata moja dominantna doša s dozom pitte. Budući da živim u vata okruženju – Ujedinjeno Kraljevstvo je hladno, živim u užurbanom gradu okružena tehnologijom i često putujem – moram balansirati tu energiju da ne bih doživjela kolaps i razboljela se.

Svi se, naime, mijenjamo iz sezone u sezonu, čak i tijekom dana, a kad putujemo i mijenjamo razne klime ili jedemo stalno istu hranu, to može poremetiti ravnotežu doša, stoga je važno shvatiti da se mijenjamo kako se mijenja naše okruženje – nismo isti u svakom trenutku! No, poznajući svoju došu, tome se mogu prilagoditi prema ajurvedskim principima.

Kad sam prvi put uklopila ajurvedu u svoj svakodnevni život, bilo je to zaista nevjerojatno iskustvo. Osjetila sam da sam lakša duhom, više u svome tijelu, uravnotežene energije, sretnija i usklađenija sa svojom okolinom. Popravila mi se probava, kao i svaki aspekt moga zdravlja, tijela i duha. Nisam više mogla zamisliti da se vratim životu bez mudrog vodiča kakav je ajurveda. I to ima smisla jer ona je znanje o životu!

Kruh od banane s heljdom Jasmine Hemsley

Zbog čega bi se ljudi danas trebali inspirirati ajurvedom, pogotovo kad je riječ o hrani?
Danas, zbog ubrzanog tempa života, nemamo vremena za kuhanje svježe hrane i ne cijenimo ono što jedemo. Često biramo ostatke ili pakirane, gotove obroke, jedemo u pokretu ili dekoncentrirani stvarima poput televizije, ne osjećamo stvarnu povezanost s hranom i odakle ona dolazi, ovisimo o mikrovalnim pećnicama i plastičnim posudama u kojima pripremamo obroke.

Više znanja i razumijevanja ajurvede uči ljude da se povežu s onim što je u njihovom tanjuru, uzmu vremena uživati u svakom zalogaju, u potpunosti prožvaču ono što jedu jer to je iznimno važna karika dobre probave.

Sve to pridonosi većoj ravnoteži, manjem osjećaju nadutosti te boljoj energiji za hvatanje ukoštac s izazovima svakodnevice. Ta prisutnost, svjesnost da sve što činimo sa svojim tijelom utječe na druge razine naše dobrobiti, nešto je što svatko treba usvojiti i primijeniti u svemu što radi.

Sve je više novih saznanja o probavi i o njoj se sve češće razgovara, a ajurveda nudi rješenje jer vjeruje da je loša probava uzrok mnogih modernih zdravstvenih tegoba.

PageBreak

Ajurveda nas uči da hrana poput mlijeka, šećera i crvenoga mesa – proizvoda koji se naveliko odbacuju u današnjem pristupu prehrani – mogu biti dobri i hranjivi u njihovom cjelovitom obliku i ako su pravilno pripremljeni. Što vi mislite o tome?
Mlijeko, šećer i crveno meso imaju svoje mjesto u ajurvedi kad su prirodni, netretirani i, po mogućnosti, iz organskoga uzgoja te pripremljeni na pravi način, u pravom omjeru, poštujući doše. Punomasno mlijeko i šećer (što uključuje slatku hranu poput meda, javorova sirupa, voća...) smatraju se satvičnima (sattva), vrstom hrane koja se u ajurvedi preporučuje jer sadrži mnogo životne energije, prane, i ima snagu da nas energizira i vrati u ravnotežu.

No, postoje pravila: npr. mlijeko treba lagano kuhati 15 minuta da bi postalo probavljivije i nikad se ne bi smjelo jesti s ribom ili soli jer te kombinacije mogu izazvati želučane tegobe. Preporučuje se svježe, punomasno mlijeko koje treba razrijediti prema potrebama doša, a ne ono mehanički prerađeno, homogenizirano, sa smanjenim udjelom masnoće i pretjerano pasterizirano.

Mango lassi mousse Jasmine Hemsley

Za ljude koji zaista ne mogu probaviti kravlje mlijeko, bademovo mlijeko napravljeno kod kuće može biti zamjena. Nerafinirani oblici šećera trebali bi se koristiti u maloj količini, samo za definiranje okusa, a treba ih izbjegavati ako se pojavi kapha osjećaj (letargija i nemotiviranost) jer mogu dodatno iritirati kapha došu. Najbolja sladila su jaggery (gur), posebno eks­traktirano sladilo iz sirove šećerne trske ili palminog šećera, te javorov sirup i sirovi med koji se ne smije zagrijavati.

Meso je, s druge strane, rajastično (rajas), tj. iznimno stimulirajuće, te bi se trebalo konzumirati samo s vremena na vrijeme i uvijek oko ručka jer je naš probavni sustav najsnažniji prije podneva. U knjizi East by West za takve obroke preporučujem recept za janjetinu s ružičastim paprom pečenu u posudi.

Ono što je zaista magično u ajurvedi su začini, koji su vaši omiljeni i kako ih koristite?
Svi su mi začini omiljeni. U svakodnevnom kuhanju koristim što više začina i začinskoga bilja – malo ovoga, malo onoga… Oslanjajući se na njihovu moć da stvore određene okuse, mijenjam količinu, neke izostavljam, druge dodajem kako bih iskoristila sve njihove kvalitete i karakteristike.

Primjerice, kad nakon obilnog obroka trebam umiriti probavu, napravim si čaj od koromača, a ako trebam ubrzati probavu, u jelu koristim mnogo đumbira. Kad mi je hladno, koristim mnogo oporih začina poput kima, đumbira i crnoga papra, a ako mi je vruće, pripomažem si začinima s osvježavajućim svojstvima poput korijandra i metvice.

Važno je sjetiti se da su oni iznimno snažni i trebamo ih koristiti s razlogom. Stoga, umjesto da ih koristimo u shotovima ili u dodacima prehrani, bolje ih je dodavati manje, ali češće u izvornom obliku, kao hranu s kojom naše tijelo može surađivati.

Koristite li ajurvedske mješavine i za njegu kože?
Kako sam većinom vata doša, koža mi je suša pa koristim mnogo ulja, za čišćenje i hidrataciju, radije nego pjenaste čistače koji ljušte kožu. Također, nakon kupanja nanosim hranjiva i „uzemljujuća“ ulja poput bademova ili sezamova te se njima i masiram. U ljetno doba, zbog vrućine, koristim laganija i osvježavajuća ulja poput kokosova.

PageBreak

Što knjigu East by West čini posebnom?
Izdavanjem ove knjige htjela sam pokazati kako ajurveda nije samo za jogije i nije vezana samo uz indijsku kuhinju. Toliko mnogo možemo naučiti iz drevnih znanja i koristiti ih jednostavno u svom zapadnjačkom načinu života. Na primjer, laganija i rana večera može odlično utjecati na kvalitetu spavanja, na energiju i raspoloženje.

Ajurveda je dugo bila alat koji sam koristila u vlastitom životu i htjela sam pokazati svojoj publici kako to i sami mogu učiniti. Živim u centru Londona i imam bogat društveni život pa je East by West bio moj, moderni pogled na ajurvedu. To nije samo kuharica, nego i presjek života prema ajurvedi na pristupačan i svakodnevan način. A to je iznimno važno za ljude koji vode život sličan mojem.

Mi nismo neminovno ono što jedemo, ali smo ono što probavljamo, apsorbiramo i s čime se stapamo – fizički, emotivno i mentalno – otvorna je misao u vašoj knjizi. Znači li to da krutost nije ono čemu bismo trebali težiti?
Sve u ajurvedi polazi od mišljenja da ona nije kazna, nego prekrasan način na koji se možemo brinuti o svojem umu, tijelu i duhu, a ostalo će doći prirodno. Moramo biti prisutniji u svemu što radimo, razmišljati i konzumirati na način da budemo cjelovito zdravi, a dio tog mindfulness principa jest da budemo nježni i strpljivi prema samima sebi dok nastavljamo svoj put prema pronalasku onoga što donosi ravnotežu i sreću u naš život.

Zdrava prehrana postala je trend, ali vi ste počeli osmišljavati recepte i stvarati televizijski program na tu temu i prije nego što je to postalo tako. Što vas je u početku k tome vodilo? Kako je počeo vaš zdravi put?
Dok sam radila kao model, postajala sam svjesnija kako se osjećam nakon što bih pojela neku određenu hranu te koliko me pakirana i rafinirana hrana koju sam konzumirala na fakultetu izbacivala iz ravnoteže. Počela sam više paziti kako hranim svoje tijelo i vraćati se jednostavnoj, utješnoj i kvalitetnoj kuhanoj hrani kakvu su mi roditelji pripremali dok sam bila dijete.

Ubrzo nakon toga, naišla sam na ajurvedu i slagalica se polako počela slagati. Sva ta drevna pravila u vezi sa zdravljem imala su toliko intuitivnog smisla i shvatila sam koliko je moderni svijet odlutao od tih njegujućih principa.

Vjerujete li da hrana može liječiti?
Naravno! Osnovna premisa ajurvede jest da je hrana naš lijek, da zdravlje uma, tijela i duše počinje time što, kako i kada jedemo. Osjećam se drugačije ovisno o onome što sam jela, ali i o tome jesam li uzela vremena da uživam u obroku bez distrakcija. Hrana je zaista snažan i iscjeljujući alat.

Kako biste opisali svoje prehrambene navike?
Volim slatku, kiselu i slanu hranu te jela s mnogo umaka, koji su, nasreću, odlični za umirenje vata energije vibrantnoga grada u kojem živim i moje osobne, naslijeđene vata energije. Nažalost, volim i suhu, hrskavu hranu, kao što su krekeri i čips, pa je to ono na što moram paziti. Preferiram tu hranu kad sam pod stresom, pa ako primijetim da mi se događaju takve situacije, svjesno napravim plan umirenja i sljedeći vikend posvetim se tome.

Prošle sam godine dva puta napravila ajurvedsko čišćenje i resetiranje koje sam objavljivala i na svojim kanalima, jednom nakon Nove godine i jednom na početku proljeća, u povodu izmjene sezona. Tisuće ljudi pridružilo mi se u spravljanju slasnog kitcharija s jabukama pirjanim u začinima te vrućih šalica zlatnog mlijeka i biljnih čajeva – utješne hrane koja nam je pomogla resetirati naše okusne pupoljke i navike.

Koje bi sastojke svatko trebao imati u svojoj kuhinji?
Kad god je moguće, opskrbite se svježim sezonskim povrćem, a dužu listu namirnica za ostavu možete pronaći u knjizi. Ako tek započinjete, onda nabavite staklenke sa sedam omiljenih začina jer će vam uvijek biti pri ruci i češće ćete ih koristiti. Tu su još ghee i jaggery te basmati riža i zlatni grah (Vigna radiata) jer se bolje probavljaju od smeđe riže koju je, također, potrebno namakati. To su neki od mojih omiljenih sastojaka koji se često pojavljuju u mojim receptima.

Kad bi netko poželio promijeniti samo jednu stvar u svojoj prehrani, što bi to trebalo biti?
Raspored! Naš probavni sustav surađuje s prirodom i nije dobro nametati mu raspored koji ga ne podržava, a to, nažalost, često činimo. Počnite tako da vaš glavni obrok bude prije podneva, kad je probava najsnažnija, a laganu večeru, npr. juhu ili nešto na žlicu, planirajte nekoliko sati prije spavanja. Činite to nekoliko dana zaredom i primijetit ćete razliku u tome kako se osjećate u svakodnevnom životu. I, naravno, izbjegavajte pića s ledom jer mogu poremetiti probavu.

Kako se nositi sa stresnim situacijama, kako se vi uzemljujete?
Kad osjećam potrebu za uzemljenjem ili vraćanjem života u pravu perspektivu, pribjegavam jogi, meditaciji i provodim neko vrijeme u tišini. Također, takvim situacijama prilagođavam i svoju prehranu. Sve to utječe na to kako se osjećam.

Imate li savjet kako osoba može ostati vjerna sebi dok živi u stresnom okruženju?
Prisutnost (mindfulness) u svemu što radimo najbolji je način da se suprotstavimo velikoj količini anksiozne energije suvremenog života u gradu. Svjesno jedenje odlična je prilika da to počnemo prakticirati u svakodnevnom životu – odbacite distrakcije, jedite u miru, potpuno sažvačite svaki zalogaj zaista uživajući u onome što jedete, sa zahvalnošću. Osvijestite kako to stanje djeluje na vaše cijelo tijelo – to će vas vratiti u sadašnji trenutak.

Knjigu 'East by West' (Bluebird) autorice Jasmine Hemsley možete nabaviti na www.amazon.co.uk