U 20 minuta do domaćeg kruha

Integralni domaći kruh je uvek dobar izbor, jer u mnogim kupovnim integralnim kruhovima se nalazi umjetna boja, nije 100% integralan i često sadrži dodatne aditive i kemijske pojačivače okusa.

Ipak, priprema kruha oduzima ponekad puno vremena, naročito dok čekate da naraste. Ovaj izazov odlazi u zaborav, jer vam predstavljamo recept za integralni kruh bez kvasca koji se sprema najviše za 20 minuta - zajedno s pečenjem!

Idealan je za doručak uz čašu jogurta, kefira i humus, kao dodatak ručku ili kao večera premazan marmeladom uz šalicu toplog mlijeka.

Ako želite skinuti višak kilograma, onda je ovaj kruh, također, savršen izbor za vas, jer sadrži dosta manje kalorija od bijelog kruha i pun je vlakana koji pozitivno utječu na probavu.

Recept za brzi integralni hleb

Sastojci:

  • 20 punih žlica integralnog brašna
  • 10 žlica pirovog brašna (dinkel)
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaše mileralne vode
  • 1 žlica sjemenki suncokreta
  • 1 žlica sjemenki lana
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1/2 vrečice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Dodajte brašno u veću posudu, pa dodajte postupno sve ostale sastojke.

Ako vam smjesa izgleda previše tekuće, dodajte još malo integralnog brašna. Ili, ako izgleda previše gusto, dodajte još malo mineralne vode. Miješajte žlicom dok se svi sastojci ne sjedine.

Preporučuje se da uzmete veći pleh, kako bi kruh bio tanak i lakši za sječenje, poput kolača. Pleh obložite papirom za pečenje, a zatim izlijte smjesu.

Pecite prvih par minuta na 200 stupnjeva, a poslije smanjite na 180. Oko 20 minuta je potrebno da kruh bude spreman, ali provjerite čačkalicom da li je dovoljno pečen.

Prekrijte krpom i ostavite da malo odstoji, pa izrežite i poslužite.