Čarolija proljeća nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Premda se isti ritual ponavlja svake godine, te posebne nijanse zelene, ti nježni nagovještaji obilja toplog dijela godine okidači su dobrih osjećaja i na više razina nego što smo svjesni. To postaje izraženije kada svoju prehranu tješnje povežemo s ciklusima prirode. Jedna od takvih vrsta prehrane zasigurno je sirovojedstvo.
Tako s gorljivom strašću u proljeće nabavljam pozamašne količine mladog zelenog lišća. Čak u tolikoj mjeri da me ljudi pitaju: „Čemu toliko, zar se sprema svadba?“ Vrlo rado uzvratim dobrom mjerom zelenog kašastog soka i primjerom pokažem kako uživati u tom mladom obilju. No, čaša kašastog soka nije svakome užitak. Na svu sreću, malo je onih koji će sok odbiti, a da ga ne probaju, a ako je „začinjen“ dobrom dozom voća, iznimno je malo onih koji ga neće pokušati spraviti i sami.
Tko im može odoljeti?
I tako stižemo do prvog sočnog voća godine – jagoda. Prvih slatkih, mirisnih, sočnih plodova razdoblja obilja. Tko im može odoljeti? Ja zasigurno ne. Kupujem ih na sanduke i okružim se njima i dobrobitima koje nose tijekom cijele njihove sezone. Svojim obiljem vitamina K, kalija i magnezija, jagode jačaju kosti, pomažu pri detoksikaciji organizma, smanjenju akutnih i kroničnih upalnih stanja organizma, a zbog malog broja kalorija i visokog udjela vlakana, izvrstan su saveznik u dovođenju tijela u bolju formu i vitku liniju.
Ako se odvažite proučavati jagode u nutricionističkom smislu, lista dobrobiti konzumacije tih crvenih zavodljivih plodova čini se beskonačna. Upravo ih zbog toga u izobilju konzumiram u proljeće, kada im je sezona. Naravno, neizbježno je eksperimentiranje i pronalaženje novih načina kako ih učiniti dijelom nekog recepta.
Iako se jagode gotovo uvijek vežu uz šlag, moji su prvi zalogaji jagoda jednostavni, bez ičega, već u svojevrsnoj formi rituala – ravno iz posudice. Imam dojam da tako jagode osjetim u potpunosti i savršenosti u kojoj su se materijalizirale u mom doživljaju svijeta. Vjerujem da će gurmanima koji su skloniji slanim receptima, mrvica slatkog i crvenog u obliku jagoda u proljetnoj salati od mladih listova raznovrsnih salata i mladih šparoga, začinjenu s malo aceta balsamica i maslinova ulja, biti prekrasan doprinos uživanju u proljetnom buđenju organizma.
Sigurno vas neće iznenaditi kad vam kažem da u mojoj kući rijetko koja namirnica izbjegne blender. Osim što tako povećavam unos tekućine tijekom dana, imam i osjećaj da jednu namirnicu mogu doživjeti na više razina. Takav je slučaj i s jagodama. Zeleni kašasti sok jedan je od mojih izbora. No posebnu radost u jagodama pronalazim u jednostavnoj hladnoj juhi/kaši od jagoda.
Cijele plodove zajedno s lišćem stavim u blender, po potrebi dodam žlicu meda i malo kavijara vanilije i dobro izradim. Ako procijenim da je nužno, dodat ću i malo vode. Tako pripremljene jagode ulijem u zdjelice te u njih na kriške narežem bananu i to je to! Obrok po okusu ravan najgrešnijim užicima, a veličanstven po dobrobitima definitivno je jedan od onih koje preporučujem kada me ljudi pitaju kako približiti sirovojedstvo djeci i ostalim ukućanima.
Kokos kao saveznik
Onima koji su malo smioniji u sirovojedskim eksperimentima, pravo će otkriće biti da jagode sljubljene s kokosom mogu biti izvrstan dodatak na stolu sladokusaca. Kolačići se pripremaju tako što nožem u sjeckalici izradite šalicu jagoda s datuljama i medom te mrvom vanilije. Oprez! Ne želite ih pretvoriti u kašu, nego samo „proraditi“. Potom u tu smjesu dodajte meso zrelog kokosa, svježe ili u obliku suhog čipsa, koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.
Pomoću funkcije pulsa u blenderu, kokos i jagode se izrade u jednoličnu smjesu i suše se u dehidratoru na 38 ºC ili u pećnici cirkulacijom zraka na najnižoj temperaturi. Da odgovorim na neizgovoreno pitanje nekih među vama – klasično, sveprisutno brašno od kokosa nije poželjna zamjena u ovom pripravku.
Njegujte se jagodama!
Jagode u mom domu vrlo često imaju ulogu i u „odjelu“ za uljepšavanje i njegu. Tako ih koristimo i kao izbjeljivače zuba. Dovoljno je zagristi jagodu i zagriženim dijelom protrljati površinu zuba. Kaša od nekoliko jagoda, najčešće prezrelih, i malo jogurta ili svježeg sira, učinit će čuda za umornu kožu lica. Prirodnim kiselinama nježno će odstraniti staru kožu, a nutrijentima natopiti onu mladu.
Nakon 10-ak minuta umijte lice toplom vodom da biste skinuli masku. Nakon toga njegujte lice kao i obično. Da voćne kiseline prisutne u jagodama nisu dobrodošle samo na licu, dokazuje i pripravak za kosu u kojem se kaša jagoda miješa s kašom manjeg avokada. Poželjno je prekriti kosu plastičnom folijom ili kapom za kupanje da bi se moć ove maske optimalno iskoristila. Držite masku 30-ak minuta na kosi pa je operite na uobičajen način. Nakon ove maske nije potrebno nanositi regenerator, a kosa dobiva poseban sjaj i živost.
Ovo su samo neke od mojih avantura s jagodama. Ohrabrite se i vi te eksperimentirajte slaveći novo razdoblje obilja koje je pred nama. Možete i tako što ćete u čašu omiljenog bijelog vina dodati malo jagoda i obogatiti ga i bojom i aromom. Što god budete odabrali kao početak ovogodišnje ljubavi s jagodama, neka vam je u zdravlje.