Čarolija proljeća nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Premda se isti ritual ponavlja svake godine, te posebne nijanse zelene, ti nježni nagovještaji obilja toplog dijela godine okidači su dobrih osjećaja i na više razina nego što smo svjesni. To postaje izraženije kada svoju prehranu tješnje povežemo s ciklusima prirode. Jedna od takvih vrsta prehrane zasigurno je sirovojedstvo.

Tako s gorljivom strašću u proljeće nabavljam pozamašne količine mladog zelenog lišća. Čak u tolikoj mjeri da me ljudi pitaju: „Čemu toliko, zar se sprema svadba?“ Vrlo rado uzvratim dobrom mjerom zelenog kašastog soka i primjerom pokažem kako uživati u tom mladom obilju. No, čaša kašastog soka nije svakome užitak. Na svu sreću, malo je onih koji će sok odbiti, a da ga ne probaju, a ako je „začinjen“ dobrom dozom voća, iznimno je malo onih koji ga neće pokušati spraviti i sami.

Tko im može odoljeti?

I tako stižemo do prvog sočnog voća godine – jagoda. Prvih slatkih, mirisnih, sočnih plodova razdoblja obilja. Tko im može odoljeti? Ja zasigurno ne. Kupujem ih na sanduke i okružim se njima i dobrobitima koje nose tijekom cijele njihove sezone. Svojim obiljem vitamina K, kalija i magnezija, jagode jačaju kosti, pomažu pri detoksikaciji organizma, smanjenju akutnih i kroničnih upalnih stanja organizma, a zbog malog broja kalorija i visokog udjela vlakana, izvrstan su saveznik u dovođenju tijela u bolju formu i vitku liniju.

Ako se odvažite proučavati jagode u nutricionističkom smislu, lista dobrobiti konzumacije tih crvenih zavodljivih plodova čini se beskonačna. Upravo ih zbog toga u izobilju konzumiram u proljeće, kada im je sezona. Naravno, neizbježno je eksperimentiranje i pronalaženje novih načina kako ih učiniti dijelom nekog recepta.

jagode
Profimedia jagode
Sveprisutni blender

Iako se jagode gotovo uvijek vežu uz šlag, moji su prvi zalogaji jagoda jednostavni, bez ičega, već u svojevrsnoj formi rituala – ravno iz posudice. Imam dojam da tako jagode osjetim u potpunosti i savršenosti u kojoj su se materijalizirale u mom doživljaju svijeta. Vjerujem da će gurmanima koji su skloniji slanim receptima, mrvica slatkog i crvenog u obliku jagoda u proljetnoj salati od mladih listova raznovrsnih salata i mladih šparoga, začinjenu s malo aceta balsamica i maslinova ulja, biti prekrasan doprinos uživanju u proljetnom buđenju organizma.

Sigurno vas neće iznenaditi kad vam kažem da u mojoj kući rijetko koja namirnica izbjegne blender. Osim što tako povećavam unos tekućine tijekom dana, imam i osjećaj da jednu namirnicu mogu doživjeti na više razina. Takav je slučaj i s jagodama. Zeleni kašasti sok jedan je od mojih izbora. No posebnu radost u jagodama pronalazim u jednostavnoj hladnoj juhi/kaši od jagoda.

Cijele plodove zajedno s lišćem stavim u blender, po potrebi dodam žlicu meda i malo kavijara vanilije i dobro izradim. Ako procijenim da je nužno, dodat ću i malo vode. Tako pripremljene jagode ulijem u zdjelice te u njih na kriške narežem bananu i to je to! Obrok po okusu ravan najgrešnijim užicima, a veličanstven po dobrobitima definitivno je jedan od onih koje preporučujem kada me ljudi pitaju kako približiti sirovojedstvo djeci i ostalim ukućanima.

Kokos kao saveznik

Onima koji su malo smioniji u sirovojedskim eksperimentima, pravo će otkriće biti da jagode sljubljene s kokosom mogu biti izvrstan dodatak na stolu sladokusaca. Kolačići se pripremaju tako što nožem u sjeckalici izradite šalicu jagoda s datuljama i medom te mrvom vanilije. Oprez! Ne želite ih pretvoriti u kašu, nego samo „proraditi“. Potom u tu smjesu dodajte meso zrelog kokosa, svježe ili u obliku suhog čipsa, koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Pomoću funkcije pulsa u blenderu, kokos i jagode se izrade u jednoličnu smjesu i suše se u dehidratoru na 38 ºC ili u pećnici cirkulacijom zraka na najnižoj temperaturi. Da odgovorim na neizgovoreno pitanje nekih među vama – klasično, sveprisutno brašno od kokosa nije poželjna zamjena u ovom pripravku.

Njegujte se jagodama!

Jagode u mom domu vrlo često imaju ulogu i u „odjelu“ za uljepšavanje i njegu. Tako ih koristimo i kao izbjeljivače zuba. Dovoljno je zagristi jagodu i zagriženim dijelom protrljati površinu zuba. Kaša od nekoliko jagoda, najčešće prezrelih, i malo jogurta ili svježeg sira, učinit će čuda za umornu kožu lica. Prirodnim kiselinama nježno će odstraniti staru kožu, a nutrijentima natopiti onu mladu.

Nakon 10-ak minuta umijte lice toplom vodom da biste skinuli masku. Nakon toga njegujte lice kao i obično. Da voćne kiseline prisutne u jagodama nisu dobrodošle samo na licu, dokazuje i pripravak za kosu u kojem se kaša jagoda miješa s kašom manjeg avokada. Poželjno je prekriti kosu plastičnom folijom ili kapom za kupanje da bi se moć ove maske optimalno iskoristila. Držite masku 30-ak minuta na kosi pa je operite na uobičajen način. Nakon ove maske nije potrebno nanositi regenerator, a kosa dobiva poseban sjaj i živost.

Ovo su samo neke od mojih avantura s jagodama. Ohrabrite se i vi te eksperimentirajte slaveći novo razdoblje obilja koje je pred nama. Možete i tako što ćete u čašu omiljenog bijelog vina dodati malo jagoda i obogatiti ga i bojom i aromom. Što god budete odabrali kao početak ovogodišnje ljubavi s jagodama, neka vam je u zdravlje.