JASMINE HEMSLEY - TOP SAVJETI ZA LJEPOTU I ZDRAVLJE: Stručnjakinja za ajurvedu preporučuje sljedeće...

Jasmine Hemsley, jedna od najpoznatijih britanskih autorica knjiga i blogova o zdravoj prehrani i ajurvedi, otkriva najvažnije savjete za zdravlje i ljepotu

Profimedia
  • Nemojte jesti kasno navečer. Jedna od prvih stvari koja me vodila na mom putu bila je da večernji obrok bude što manji i obično oko 18.30. sati. To je imalo nevjerojatan učinak na moju kvalitetu sna, apetit sljedeći dan, energiju i raspoloženje. U ajurvedi, probava je apsolutno ključna za blagostanje.
  • Briga o vašoj probavi ključ je vašeg zdravlja – od jedenja kada ste gladni i dok niste zadovoljni (ali ne pretjerano siti) do odvajanja vremena da cijenite svaki zalogaj i osjećate zahvalnost za hranu na svom tanjuru. Kako jedete jednako je važno kao i ono što jedete.
  • Top 3 namirnice - uvijek uz sebe imam mješavinu začina (u kojoj ima otprilike sedam začina), također volim limetu jer daje vrlo slatkast okus stvarima i tamari.
  • Prije spavanja prigušim svjetlo, radim vježbe disanja 60 sekundi, a potom masažu lica kansa štapićem jer me to opušta. Sve mi te stvari pomažu da izađem iz glave u svoje tijelo.
  • Njegujem tijelo organskim, hladno prešanim uljima od jojobe, badema ili sezama.
  • Nježno četkam lice i tijelo jednom tjedno.
  • Jedini savjet za ljepotu koji bih dala je da brinete o svojoj unutrašnjosti jednako kao i o vanjštini. Kad sam kao tinejdžerka počela eksperimentirati s maskama za lice napravljenim od sastojaka kao što su avokado, jogurt, med i papaja, moja mama je rekla "bolje ti je da to pojedeš!" Naravno, korištenje prirodnih sastojaka za zaštitu i njegu vaše kože uvijek je korisno, ali važno je razumjeti da je vaša koža odraz onoga što se događa iznutra, pa ako imate problema s kožom, vrijedno je razmotriti svoj životni stil i prehranu te kako to može utjecati na vaše zdravlje, a time i na kožu, najveći organ u vašem tijelu. Pokušaj da se to riješi isključivo kozmetičkim proizvodima kratkoročno je, skupo i ponekad neučinkovito.
  • Terapija zvukom je prirodni nastavak mojih interesa za zdravlje i dobrobit. Tonovi koje proizvode pjevajuće zdjele čuju se uhom, a  osjećaju u tijelu, pri čemu određeni tonovi utječu na vaše energetske centre (čakre) i pomažu u njihovu balansiranju.