Kako prekinuti odnos s narcisom? Psiholog otkriva tajni trik koji je moguće upotrijebiti čak i u zamršenim okolnostima

Bez obzira na trud i obećanja, narcis teško može promijeniti svoj karakter i jedina je opcija otići - ali što kada je potpuni odlazak suviše kompliciran? Poznati psiholog otkriva kako se postaviti i upravljati situacijom

Shutterstock

Unatoč našim naporima, neki se narcisi neće promijeniti - u tom slučaju može biti potrebno prekinuti vezu, ali to nije uvijek opcija, pogotovo kada su u pitanju roditelji ili bivši partneri s kojima imamo djecu. Prekid svakog kontakta može biti stresan, ali otvaranje srca nekome tko je nemaran nosi vlastite rizike, piše Psychology Today.

Poznati psiholog dr.Craig Malkin u svojoj knjizi Rethinking Narcissism bavi se ovom problematikom. Knjiga se fokusira na prepoznavanje različitih razina narcisoidnosti, daje savjete o tome kako se nositi s narcisoidnim osobama i nudi strategije za upravljanje odnosima s njima. Dr. Malkin također naglašava važnost samozaštite i postavljanja granica, osobito u situacijama kada je nemoguće potpuno prekinuti odnos.

Umjesto promjene, fokusirajte se na upravljanje situacijom, jer samozaštita bi trebala postati vaš primarni cilj. Ako možete, ograničite kontakt, baš kao što biste učinili s bilo kojom toksičnom vezom. Također bi vam moglo koristiti nekoliko jednostavnih strategija i pravila, a dr. Malkin kaže da ugovor o povezivanju može biti koristan alat – jasan dogovor o ponašanjima koja će prekinuti interakciju. Imajte na umu da je cilj kontrolirati narcisoidnost, a ne njegovati bliskost.

Jasno i jednostavno navodite što se mora dogoditi ako osoba želi da budete prisutni. To je način postavljanja ograničenja davanjem pravila i očekivanja.

Ovo je način na koji možete kreirati ugovor o povezivanju, ovisno o vrsti odnosa o kojemu je riječ:

  • 1. opcija (roditelji)

Nije mi ugodno vikanje i kritika. Ako čujem bilo što od toga, otići ću. Volio/voljela bih te vidjeti, ali o tebi ovisi hoću li moći ostati u kući kako je planirano.

  • 2. opcija (bivši partner s kojim imamo djecu)

Moramo ostati usredotočeni na planiranje skrbništva za praznike. Sretan/sretna sam što ćemo sutra imati taj razgovor, ali ako čujem optužbe, okrivljavanje ili druge napade, shvatit ću to kao da ne možemo voditi razgovor i da ćemo se morati vratiti na ovu temu kasnije.

Cilj ugovora o povezivanju je objasniti koja ponašanja će prekinuti razgovor. Naglasak je na onome što vas drži prisutnima, a ne na onome što vas čini sretnima. Ako ste dosegli ovu fazu, vaša prisutnost je samo onolika koliko ste obećali.