Vjerojatno ste često čuli da se neka osoba karakterizira kao narcisoidna, ali što to zapravo znači?

Narcisoidna osoba je ona koja ima visoko mišljenje o sebi, vjeruje da se sve vrti oko nje i da je samo ona bitna. Karakteristike egocentrične osobnosti su: nedostatak empatije, sebičnost, obmana, manipulacija, iskorištavanje. Evo što psiholozi kažu o njima i kako ih prepoznati. Ovo je 5 znakova da je vaš partner narcis, piše Best Life.

1. Isprva se sve čini predobro da bi bilo istinito

Jedan od primarnih znakova da bi vaš partner mogao biti narcis je pretjerano laskanje s njihove strane na početku veze. Osoba se čini savršenom, a vi imate osjećaj kao da ste u bajci. Obasipa vas komplimentima, pažnjom, hipnotizira svojim šarmom i karizmom, ali i polako vas uvlači u svoju mrežu. Narcis to radi jer mora prikriti svoje pravo lice kako bi vas osvojio.

2. Misli da je superioran u odnosu na druge

Najlakši način da provjerite je li vaš partner narcis je promatrati njegov odnos s drugim ljudima. Narcis često misli da je superiorniji od drugih zbog svojih postignuća, bogatstva, statusa ili izgleda. Vjeruje da su drugi ljubomorni i da mu zavide na uspjehu. Smatra kako zaslužuje poseban tretman i teško podnosi kritike.

3. Ne želi preuzeti krivnju i ne ispričava se

Jedno od obilježja narcizma je okrivljavanje drugih za sve i odbijanje preuzimanja odgovornosti. Naravno, to također ukazuje na emocionalnu nezrelost jer je narcis potpuno nezainteresiran za razvijanje empatije i učenje. Narcis vjeruje da je on jedina osoba koja je najpametnija, najljepša i ona koja ima najbolje ideje, pa na ispriku niti ne pomišlja. Nažalost, narcis ispriku doživljava kao poniženje, nema sposobnost sagledavanja vlastitih propusta i pogrešaka.

4. Traže stalne pohvale i komplimente

Svi mi volimo dobiti komplimente s vremena na vrijeme, ali narcisi apsolutno žude za tim. Ljudi koji su narcisoidni često daju sve od sebe kako bi izmamili kompliment, ponekad ga čak i izravno traže. Narcis ima potrebu biti bolji od drugih kako bi se osjećao vrjednijim. Primajući pohvale hrani sliku u svojoj glavi da je superiorniji od svih ostalih.

5. On vas ignorira

Budući da narcis nije sposoban za suosjećanje, često dovodi ljude oko sebe u neugodan emocionalni položaj, koji stvara hladnoćom i ignoriranjem. To vas naravno tjera da sumnjate u vlastitu vrijednost i da se pitate jeste li učinili nešto loše i postoji li nešto loše s vama. Tako narcis ostavlja sebi prostor za preuzimanje kontrole. Cilj svih narcisa je kontrola nad ljudima i situacijama.