Izbjegavajući tip osobnosti može ugroziti partnerske odnose: Kako se nositi s ovim poremećajem ličnosti

Avoidant Personality Disorder – AVPD jedan je od poremećaja ličnosti koji karakteriziraju dubok osjećaj nesigurnosti, strah od odbijanja te stalna potreba za izbjegavanjem socijalnih situacija

Shutterstock

Izbjegavajući tip osobnosti definira se kao kronični obrazac ponašanja koji uključuje pretjeranu osjetljivost na negativne procjene, stidljivost i socijalno povlačenje. Osobe s ovim poremećajem imaju duboko ukorijenjeni strah od neodobravanja i odbijanja, što često dovodi do izbjegavanja interpersonalnih odnosa i društvenih situacija. Iako žude za bliskošću i prihvaćanjem, njihova tjeskoba u vezi s mogućnošću odbacivanja često ih sprječava da to i ostvare. Ovaj poremećaj često se javlja već u adolescenciji, a bez odgovarajuće podrške i liječenja može značajno utjecati na kvalitetu života osobe.

Postoji nekoliko ključnih znakova koji mogu ukazivati na prisutnost izbjegavajućeg tipa osobnosti:

  • Pretjerana osjetljivost na kritiku i odbacivanje: Osobe s ovim poremećajem često preuveličavaju potencijalnu kritiku i odbijanje te se boje da će biti ismijane ili ponižene.
  • Socijalno povlačenje: Izbjegavanje društvenih interakcija i situacija u kojima bi mogli biti procijenjeni ili kritizirani čest je obrazac kod osoba s izbjegavajućim tipom osobnosti. Oni se često drže po strani, čak i kada žele biti uključeni.
  • Nisko samopouzdanje: Često imaju izrazito negativno mišljenje o sebi, vjerujući da nisu dovoljno vrijedne ili sposobne. Ovaj osjećaj manje vrijednosti može ih spriječiti u ostvarivanju socijalnih i profesionalnih ciljeva.
  • Strah od intimnosti: Iako žude za emocionalnom bliskošću, osobe s izbjegavajućim tipom osobnosti boje se da će biti povrijeđene ili napuštene, što može otežati razvoj bliskih odnosa.

Uspostavljanje ravnoteže u suživotu s osobom koja ima izbjegavajući tip osobnosti može zahtijevati određena prilagođavanja, no ključno je da oba partnera prepoznaju svoje potrebe i očekivanja. Iako je važno biti podrška, također je važno postaviti zdrave granice. Ne zanemarujte svoje potrebe usamo kako biste pokušali zadovoljiti partnerove strahove. Osobe s izbjegavajućim tipom osobnosti često trebaju više vremena za prilagodbu na nove situacije i odnose. Poštujte njihov tempo i ne forsirajte ih da se suoče s izazovima prije nego što su spremni. Uključivanje u zajedničke aktivnosti i postavljanje ciljeva može pomoći u jačanju odnosa. Čak i mali koraci poput zajedničkog izlaska na druženja ili jednostavno podrška u društvu čine značajnu razliku. 

Ključ je u uspostavljanju ravnoteže između potreba oba partnera, otvorenoj komunikaciji i poštivanju granica. Kroz terapiju i stalnu emocionalnu podršku, osobe s izbjegavajućim tipom osobnosti mogu prevladati svoje strahove i izgraditi kvalitetne odnose koji im pružaju osjećaj sigurnosti i ljubavi.