Prevelika briga o tome što drugi misle može vas ograničiti, spriječiti u ostvarenju vaših snova ili čak učiniti da se osjećate inferiorno. Ipak, nije rješenje da sve na sebi promijenite i postanete egocentrični ili odbacite druge, nego pronađete zdravu ravnotežu i preuzmete kontrolu nad vlastitom srećom, piše Hack Spirit.

Ovo je 5 znakova da vam je previše stalo do toga što drugi misle.

1. Stalno traženje odobrenja

Svi se volimo svidjeti drugima - to je jednostavno ljudska priroda. Ipak, ako se nađete u situaciji gdje neprestano tražite odobravanje drugih, to može biti znak kako vam je previše stalo do toga što drugi misle. Razmislite o svojim interakcijama. Tražite li često potvrdu? Osjećate li potrebu prilagoditi svoje ponašanje, riječi ili čak izgled na temelju toga s kim ste? Ova potreba za odobrenjem može se manifestirati na različite načine. To može biti neprestano provjeravanje lajkova na društvenim mrežama, davanje sve od sebe da udovoljite drugima ili pretjerana briga za uklapanjem.

2. Poteškoće u donošenju odluka

Jeste li ikada zapeli u petlji neodlučnosti? Možda vam nedostaje sposobnost odlučivanja; moglo bi biti da ste previše zabrinuti zbog moguće osude drugih. Ova kronična neodlučnost može biti iscrpljujuća. Ako se stalno preispitujete o svojim izborima ili tražite potvrdu prije donošenja odluke, to bi mogao biti znak pretjerane zabrinutosti za mišljenja drugih ljudi.

3. Zanemarivanje vlastitih potreba

Sjajno je biti obziran i pažljiv prema potrebama drugih, ali kada one zasjene vaše posebnosti, dolazi do problema. Zbog ovog neprestanog samožrtvovanja možete se osjećati iscrpljeno i neispunjeno. Važno je zapamtiti da je u redu ponekad staviti svoje potrebe na prvo mjesto.

4. Pretjerano analiziranje svake interakcije

Prevrtate li razgovore u glavi, secirate svaku riječ i reakciju? Jeste li opsjednuti time kako ste naišli ili što su drugi mislili o vama? Ova razina pretjerane analize može biti jasan znak da ste previše zabrinuti za ono što drugi misle. Prirodno je razmišljati o interakcijama, osobito onim važnima. Ako ovo postane opsesivno, može dovesti do nepotrebnog stresa i tjeskobe.

5. Osjećaj odgovornosti za tuđe emocije

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da ne možete kontrolirati kako se drugi osjećaju. Niste odgovorni za tuđu sreću. Možete pridonijeti tome, da, ali na kraju krajeva, svatko je zadužen za svoje emocije.