Preko 1 milijarde ljudi diljem svijeta ima visok krvni tlak, a upravo je hipertenzija najčešći čimbenik rizika za srčane bolesti koji se može spriječiti. Promjena načina života i modifikacija prehrane također mogu pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka i rizika od srčanih bolesti, navodi Healthline.

U nastavku otkrivamo što trebate jesti za snižavanje krvnoga tlaka, ali i ono što svakako trebate izbjegavati.

Namirnice koje snižavaju krvni tlak:

  • Citrusno voće

Citrusi, kao što su grejp, naranče i limuni, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Puni su vitamina, minerala i biljnih spojeva koji bi pomažu u održavanju zdravlja srca smanjujući čimbenike rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog tlaka.

  • Losos i druga masna riba

Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnoća, koje imaju značajne dobrobiti za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka smanjujući upalu.

  • Lisnato povrće

Blitva i špinat dva su primjera lisnatog povrća koja mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ovo lisnato povrće izvor je hranjivih tvari poput kalija i magnezija, koji podržavaju optimalnu razinu krvnog tlaka. Na primjer, 1 šalica (175 grama) kuhane blitve osigurava 20% do 36% dnevnih potreba za kalijem i magnezijem.

  • Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke mogu imati blagotvoran učinak na krvni tlak. Primjeri orašastih plodova i sjemenki koje treba jesti kao dio uravnotežene prehrane usmjerene na snižavanje krvnog tlaka uključuju sjemenke bundeve, laneno sjeme, chia sjemenke, pistacije, orahe i bademe. Mnogi orašasti plodovi i sjemenke nude koncentrirani izvor hranjivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka, uključujući vlakna i arginin. Arginin je aminokiselina potrebna za proizvodnju dušikovog oksida, bitnog spoja za opuštanje krvnih žila i smanjenje krvnog tlaka.

  • Mahunarke

Mahunarke su bogate nutrijentima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka, poput magnezija i kalija. Brojne opservacijske studije pokazuju da mahunarke, kao što su leća, grah i grašak mogu pomoći u snižavanju razine visokog krvnog tlaka.

Namirnice koje podižu krvni tlak:

  • Suho meso

Visok sadržaj soli i zasićenih masti čini suho meso posebno nepovoljnim za osobe koje žele kontrolirati krvni tlak.

  • Slatkiši i zaslađeni napici

Hrana bogata šećerom, poput kolača, keksa i gaziranih pića, može dovesti do povećanja krvnog tlaka. Visok unos šećera povećava tjelesnu težinu i otpornost na inzulin, što doprinosi hipertenziji.

  • Parmezan

Ovaj sir ima visok sadržaj soli, što također doprinosi povišenju krvnog tlaka.

  • Konzervirani losos

Iako je losos zdrav izvor omega-3 masnih kiselina, konzervirani losos često sadrži dodatnu sol.

  • Masline

Posebno one konzervirane ili ukiseljene, sadrže visoke razine natrija zbog salamure u kojoj se čuvaju.