Psihologija otkriva da je u određenim slučajevima šutnja doista zlato. Ovi trenuci mogu biti teški za snalaženje, ali znati kada je pravo vrijeme za odlučiti se na šutnju može biti ljekovito, piše Hack Spirit.

Ovo su situacije u životu u kojima je, prema psihologiji, najbolje šutjeti.

1. Kada ste ljuti ili uzrujani

Jeste li ikada bili toliko ljuti da praktički možete osjetiti kako vam krv ključa? Ili uznemireni da ste na rubu suza? U takvim trenucima često je najbolje šutjeti. Psihologija sugerira da kada nas preplave intenzivne emocije, naša sposobnost jasnog razmišljanja i donošenja racionalnih odluka može biti ugrožena.

2. Tijekom pregovora

Šutnja također može biti moćan alat kada ste usred pregovora. Ako su ulozi visoki i pokušavate dobiti najbolji mogući ishod, može biti primamljivo ispuniti svaki trenutak uvjerljivim argumentima i kontrapunktima. Međutim, šutnja vam često može ići u prilog. Kada šutite, to može stvoriti psihološki pritisak koji će potaknuti drugu stranu da progovori, pri čemu će možda otkriti više informacija nego što je isprva namjeravala.

3. Kada netko drugi tuguje

Tuga je duboko osobno i individualno iskustvo. Kada netko do koga vam je stalo prolazi kroz bol gubitka, može biti teško znati što reći. Ponekad se možete bojati da bi vaše riječi mogle nenamjerno prouzročiti više boli ili ispasti neiskrene. U ovim trenucima odabir šutnje može biti najsuosjećajniji odgovor. Utješna prisutnost često može govoriti više od bilo koje riječi.

4. Kada nemate sve činjenice

Svi smo bili usred žestoke rasprave ili debate kada smo shvatili da zapravo nemamo sve informacije koje su nam potrebne. U tim slučajevima može biti primamljivo stvarati pretpostavke ili popunjavati praznine samo kako bi se razgovor nastavio. Međutim, prebrzo donošenje zaključaka ili širenje neprovjerenih informacija može dovesti do nesporazuma i zabune. Šutjeti u takvim situacijama ne znači da ste neupućeni ili neangažirani, nego odgovorni i poštujete istinu.

5. Kada će vaše riječi samo potpirivati vatru

Suočimo se s tim, postoje trenuci kada se nađemo u žestokim raspravama u kojima su emocije na vrhuncu, a želja za dokazivanjem može biti nadmoćna. Međutim, ako će vaše riječi samo eskalirati situaciju ili izazvati daljnje neprijateljstvo, vrijeme je da se ugrizete za jezik. Ne radi se o priznavanju poraza ili potiskivanju vlastitog stajališta, već je riječ o demonstraciji snage i zrelosti.