3 savjeta za olakšavanje teških razgovora: Psihoterapeut objašnjava kakva komunikacija doprinosi jačanju odnosa

Teški razgovori mogu izazvati mnogo straha i kod vas i kod sugovornika, ali prethodna priprema pomoći će vam izbjeći impulzivnost i gubljenje kontrole

Shutterstock

Nitko se ne veseli započeti težak razgovor jer je takva komunikacija po definiciji emocionalno rizična i izazovna. Upravo ova vrsta razgovora može utjecati na posljedičnu povrijeđenost, nazadovanje ili čak prekid odnosa, piše Psychology Today

Ipak, postoje trenuci kada je težak razgovor neophodan za održavanje bliske, emocionalno povezane i intimne veze. U određenom periodu svakako će se pojaviti trenutak kada samo pretvaranje da je sve u redu jednostavno više ne funkcionira. 

S pozitivne strane, uspješno prolaženje kroz težak razgovor čini bliske odnose jačima, stabilnijima i emocionalno intimnijima. Kao što je psihoterapeut John Amodeo prikladno izjavio: "Autentična, otvorena i pouzdana komunikacija srž je svakog intimnog odnosa."

Stručnjaci nude 3 savjeta za započinjanje teških razgovora, a evo na što trebate obratiti posebnu pažnju.

1. Osvijestite važnost u sebi

Razjasnite u sebi bitne stvari koje želite prenijeti drugoj osobi, i objasnite si zašto vam je ovaj problem toliko važan. U trenucima kada se bojimo govorimo da ono što imamo za reći nije "stvarno" važno, ali ako razmišljate o tome iznova i iznova, onda zaista je važno.

Morate osvijestiti kako je ovaj problem nužno riješiti čim prije, jer u suprotnom će negativni osjećaji samo rasti u vama. Kasnije će određeni problem postati još veći, a sa sobom bi mogao donijeti i mnoštvo drugih negativnih posljedice.

2. Odaberite dobar trenutak, a zatim ponudite izbor

Nađite vrijeme kada možete računati na malo privatnosti, a da nitko od vas nije pretjerano iscrpljen, pod stresom ili emocionalno uznemiren. To čak može biti trenutak kada već vodite ugodan razgovor, a tada možete reći: "Postoji nešto što sam namjeravao/la spomenuti. Trebam li to sada spomenuti ili bi radije da to učinim kasnije? Kada bi bilo dobro vrijeme?"

Ovo vašem partneru daje malo vremena za pripremu - i nešto kontrole. Možda ste o ovome razmišljali dugo vremena, ali druga osoba vjerojatno nije. Manje je vjerojatno da će se osjećati nespremnima, a vi tada nećete biti optuženi da ste im postavili "zasjedu".

3. Pokažite ranjivost

Pokažite svoje dobre namjere i učinite sebe manjom prijetnjom tako što ćete prvo biti ranjivi. Mogli biste reći: "Nervozan/na sam što to spominjem jer se bojim da ti se neće svidjeti" ili "...da ćeš se naljutiti na mene".

Svakoj normalnoj osobi vrlo je teško reagirati ljutito prema svom partneru nakon što mu je partner upravo rekao da se boji da će ga naljutiti. Osim toga, ovo može pomoći sugovorniku da se osjeća smirenijim, manje napetim i otvorenijim za ono što mu imate za reći.