Lomljenje noktiju: Spriječite ovu pojavu na vrijeme uz rješenja iz prirode koje možete spraviti sami

S pravom rutinom koja uključuje redovitu hidrataciju, zaštitu od hladnoće i prilagođenu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, možete značajno poboljšati zdravlje svojih noktiju

Shutterstock

Pucanje noktiju zimi je česta pojava koja pogađa mnoge ljude, a glavni uzroci povezani su s hladnim vremenskim uvjetima i promjenama u okolišu. Tijekom zime, nokti postaju krhki, skloni lomljenju i isušivanju, a razlozi za to uključuju nekoliko ključnih faktora. Konstantno izlaganje hladnoći vani, a zatim nagla promjena na toplo okruženje u zatvorenom prostoru, može uzrokovati stres na nokte, što rezultira njihovim pucanjem. Prehrana je tada često manje bogata svježim voćem i povrćem, što može dovesti do manjka određenih vitamina i minerala koji su važni za zdravlje noktiju, poput vitamina C, biotina (vitamin B7), željeza i cinka. Zbog povećane higijene i učestalog pranja ruku sapunom ili alkoholnim sredstvima, posebno tijekom zimskih mjeseci, nokti postaju dehidrirani, što dodatno slabi njihovu strukturu.

Postoji nekoliko praktičnih i učinkovitih načina kako spriječiti pucanje noktiju zimi, a ključ leži u pravilnoj njezi, prehrani i zaštiti.Hidratacija je najvažniji faktor u održavanju zdravih noktiju tijekom zimskih mjeseci. Redovito nanošenje hidratantnih krema za ruke i ulja za njegu noktiju spriječit će njihovo isušivanje. Prirodni proizvodi poput bademovog, maslinovog ili kokosovog ulja izvrsni su za održavanje vlage i elastičnosti noktiju. Prilikom pranja posuđa ili čišćenja doma, koristite rukavice kako biste izbjegli izlaganje kemikalijama koje mogu dodatno isušiti nokte i kožu ruku.

Također, pazite na učestalu upotrebu alkoholnih sredstava za dezinfekciju ruku, koja isušuju kožu i nokte. Rukavice su neizostavan dio zimske garderobe. Nošenje toplih rukavica tijekom izlaska na hladno zimsko vrijeme pomaže u očuvanju prirodne vlage noktiju i sprečava oštećenja uzrokovana hladnoćom. Iako zimi obično pijemo manje vode, hidratacija iznutra je jednako važna kao i vanjska njega. Dovoljan unos vode pomaže u održavanju elastičnosti noktiju i sprečava njihovo isušivanje.

Prehrana za zdravlje noktiju tijekom zime

Određena hrana bogata vitaminima i mineralima može značajno pridonijeti zdravlju noktiju te spriječiti njihovo pucanje i lomljenje. Biotin je ključan za zdravlje noktiju, jer poboljšava njihovu čvrstoću i elastičnost. Namirnice bogate biotinom uključuju jaja, orašaste plodove (posebno bademe), avokado, batat i losos. Omega-3 masne kiseline održavaju vlagu noktiju i pomažu u sprječavanju isušivanja. Riba poput lososa, chia sjemenke, laneno sjeme i orasi su bogati izvori omega-3. Nedostatak željeza može uzrokovati krhke nokte, dok je cink važan za zdrav rast noktiju. Crveno meso, školjke, grahorice, sjemenke bundeve i špinat odlični su izvori oba minerala. Citrusno voće (naranče, limuni), paprike, brokula i jagode bogati su izvori vitamina C.

Nekoliko prirodnih preparata možete sami napraviti kod kuće kako biste ojačali nokte i spriječili njihovo pucanje zimi. Ovi preparati su jednostavni, a koriste prirodne sastojke koji su nježni prema koži i noktima.

Shutterstock 

1. Ulje za jačanje noktiju s maslinovim uljem i limunom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica soka od limuna

Pomiješajte maslinovo ulje i sok od limuna te smjesu lagano zagrijte. Nanesite smjesu na nokte i nježno umasirajte u nokatnu ploču i kožicu oko noktiju. Ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ovaj tretman ponavljajte 2-3 puta tjedno. Maslinovo ulje hidratizira nokte, dok limunov sok pomaže u izbjeljivanju i jačanju noktiju.

2. Maska za nokte s kokosovim uljem i medom

Sastojci:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žličica meda

Pomiješajte kokosovo ulje i med u maloj posudici dok ne dobijete homogenu smjesu. Nanesite smjesu na nokte i umasirajte u kožicu. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim isperite. Kokosovo ulje pomaže u dubinskoj hidrataciji, dok med ima antibakterijska svojstva i hrani nokte.

3. Kupka za nokte od jabučnog octa i vode

Sastojci:

  • 1/4 šalice jabučnog octa
  • 1/4 šalice tople vode

Pomiješajte jabučni ocat s toplom vodom u jednakim omjerima. Potopite nokte u kupku na 10 minuta, a zatim isperite i nanesite hidratantnu kremu ili ulje za nokte. Jabučni ocat jača nokte i pomaže u borbi protiv gljivica koje mogu uzrokovati lomljenje i pucanje noktiju.