Kolagen je protein koji koži daje strukturu, gipkost i rastezljivost. Kako starimo, svake godine proizvodimo manje kolagena u našoj koži, a otuda proizlazi i tendencija prema borama i stanjivanju kože, piše Healthline.

Ključna razlika između kolagena u dodacima i hrani svodi se na bioraspoloživost – sposobnost tijela da koristi hranjivu tvar. "Hrana poput juhe od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena koji tijelo može odmah iskoristiti, što ga čini nedvojbeno boljim od dodataka prehrani", rekla je registrirana dijetetičarka Carrie Gabriel. Konzumiranje hrane bogate kolagenom ili hrane koja potiče proizvodnju kolagena također može pomoći u stvaranju građevnih blokova (aminokiselina) koji su potrebni za zdravlje kože, kose i noktiju.

Evo kojih 7 namirnica prirodno potiče proizvodnju ovog vrijednog proteina.

1. Piletina

Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagenu dobivaju iz piletine - ima relativno visok sadržaj proteina. Vezivno tkivo čini piletinu bogatim izvorom dijetalnog kolagena. Međutim, sadržaj kolagena varira od piletine. Na primjer, meso buta sadrži više kolagena nego meso prsa.

2. Riba

Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente izgrađene od kolagena, a za mnoge je pojedince riblji kolagen jedan od onih koji najlakše apsorbiraju. Ipak, samo riblje meso ipak ima manje kolagena od dijela kao što su npr. riblje ljuske.

3. Bjelanjci

Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi proizvodi životinjskog podrijetla, bjelanjci imaju relativno visoke količine prolina. Ovo je jedna od aminokiselina neophodnih za proizvodnju kolagena.

4. Agrumi

Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, tjelesnog prethodnika kolagena, a to znači da može pomoći u sintezi kolagena. Agrumi poput naranči, grejpa, limuna i limete puni su ove hranjive tvari.

5. Bobičasto voće

Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je još jedan izvrstan izvor. Jagode, maline, borovnice i kupine bogate su važnim nutrijentima koji potiču proizvodnju kolagena.

6. Češnjak

Češnjak može dodati više od samog okusa vašem obroku, a ujedno i potiče proizvodnju kolagena. Naime, češnjak je bogat sumporom, mineralom u tragovima koji pomaže sintetizirati i spriječiti razgradnju kolagena.

7. Grah

Grah je visoko proteinska hrana koja često sadrži lizin, jednu od aminokiselina potrebnih za sintezu kolagena. Osim toga, mnoge mahune su bogate bakrom, još jednom hranjivom tvari potrebnom za proizvodnju kolagena.