ISPROBAJTE ZVUČNE BOJE ZA PRODUKTIVAN DAN I MIRAN SAN: Birajte između bijelog, ružičastog i smeđeg šuma

Znate li koja je razlika između bijelog, ružičastog i smeđeg šuma? Odaberite onaj koji vas najviše opušta...

Shutterstock

Uređaji što stvaraju zvuk poznat kao bijeli šum (white noise) popularna su pomagala za bolju koncentraciju i spavanje jer prigušuju okolne zvukove. No u posljednje vrijeme sve je više uređaja s takozvanim ružičastim šumom (pink noise) i smeđim šumom (brown noise), a njihove međusobne razlike mnogima nisu potpuno jasne. Stoga se često postavlja pitanje kako zapravo djeluju zvučne „boje“ te kako odabrati najprikladniju.

Jednostavno rečeno, bijeli, ružičasti i smeđi šum istog su sastava – to su širokopojasni zvukovi što sadrže sve frekvencije čujne ljudskom uhu, a djeluju umirujuće tako što neutraliziraju druge zvukove iz okoline – ali u svakom od spomenutih šumova frekvencije su na drukčiji način raspoređene i izražene.

• Bijeli šum mnogi poistovjećuju s jednoličnim zujanjem uređaja poput ventilatora, usisivača ili sušila za kosu, no riječ je o drukčijem, posebno osmišljenom zvuku u kojemu su sve frekvencije jednakog intenziteta. Bijeli šum najsličniji je „praznom“ šumu radioprijemnika bez signala, a preporučuje se za smirenje i lakše mentalno isključivanje iz okolnih zvukova.

CELESTIAL WHITE NOISE | Sleep Better, Reduce Stress, Calm Your Mind, Improve Focus | 10 Hour Ambient  Youtube

• Ružičasti šum ima izraženije niže tonove, zbog čega se opisuje kao mekša i dublja inačica bijelog šuma, s još boljim umirujućim učinkom, a preporučuje se i za održavanje pozornosti i lakše učenje. Sličan je nekim prirodnim zvukovima, poput šuma lišća, kiše ili morskih valova što blago zapljuskuju žal.

Pink Noise for Ten Hours of Ambient Sound Blocker Masker - Burn In - Relaxation  Youtube

• Smeđi šum (koji se naziva i crvenim šumom) ima još niže frekvencije, odnosno još izraženije dublje tonove nego ružičasti šum. Uspoređuju ga s tutnjavom slapa, jakim vjetrovima i pljuskovima te s razbijanjem morskih valova o stijene. Premda je riječ o malo „robusnijem“ zvuku u usporedbi s prethodna dva, smeđi šum pokazao se odličnim ne samo za opuštanje i spavanje, nego i za usmjeravanje pažnje, pa dobro dođe i tijekom radnog dana.

Seriously Smoothed Brown Noise: (1 hour) Focus, Tinnitus Relief, Meditation, Sleep  Youtube

Nema univerzalne preporuke koja je od navedenih vrsta zvukova najbolja, svatko treba vidjeti što mu najbolje odgovara. Pritom nije nužno imati poseban zvučni uređaj jer bijeli, ružičasti i smeđi šum dostupni su i na raznim internetskim servisima te putem mobilnih aplikacija.

Jedino upozorenje u vezi spomenutih šumova jest da se najprije treba zapitati – je li vam to uopće potrebno. Oni mogu biti korisni ako vam doista smetaju okolni zvukovi, ali ne valja se stalno isključivati – tim više jer se ljudi ponekad toliko naviknu na šum da im to postane ritual uspavljivanja, pa im je bez šuma teže zaspati.