Drevna praksa koja nudi mnoštvo blagodati: Otkrivamo sve što trebate znati o saunama

Boravak u sauni donosi brojne koristi, uključujući detoksikaciju organizma, poboljšanje cirkulacije, jačanje imunološkog sustava, opuštanje mišića i uma te poboljšanje kvalitete sna. No, znate li kako ju ispravno iskoristiti za svoje zdravlje?

Shutterstock

Kako bi sauna doista pozitivno djelovala na zdravlje, važno je pridržavati se određenih pravila i preporuka, kako za početnike, tako i za iskusne korisnike. Prije svega, sauna potiče znojenje, što pomaže izbaciti toksine iz tijela. Kroz znoj, tijelo se oslobađa teških metala, natrija i drugih štetnih tvari. Osim toga, sauna poboljšava cirkulaciju jer toplina širi krvne žile, omogućujući bolje opskrbljivanje tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Poboljšana cirkulacija može smanjiti bol u mišićima, ubrzati oporavak nakon vježbanja te ublažiti bol kod artritisa i drugih kroničnih stanja.

Imunološki sustav također ima koristi od redovitih odlazaka u saunu. Korištenje saune povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne za borbu protiv infekcija. Osobe koje redovito posjećuju saunu često imaju manje prehlada i infekcija dišnih puteva. Ali, jedna od najcjenjenijih prednosti saune je smanjenje stresa. U mirnom okruženju saune, bez ometanja tehnologije i vanjskih faktora, tijelo se može opustiti. Toplina pomaže pri opuštanju mišića i ublažavanju napetosti, dok se tijelo oslobađa nakupljenog stresa, što doprinosi boljem mentalnom zdravlju i kvaliteti sna. Upravo su individualne potrebe te koje diktiraju vrijeme odlaska u saunu, ovisno o razini treninga koje činite ili vremenu odlaska na počinak. 

Preporučeno trajanje boravka u sauni

Boravak u sauni ovisi o vrsti saune i osobnoj toleranciji na toplinu. Početnicima se preporučuju kraće sesije od 5 do 10 minuta, kako bi se tijelo priviknulo na visoke temperature. Iskusniji korisnici mogu provoditi do 15-20 minuta u sauni. Bitno je slušati vlastito tijelo – ako osjetite vrtoglavicu, mučninu ili bilo kakvu nelagodu, odmah izađite iz saune i ohladite se.

Nakon svake sesije u sauni preporučuje se hlađenje tijela, bilo tuširanjem hladnom vodom ili ulaskom u bazen. Ovaj proces izmjene topline i hladnoće pomaže u poboljšanju cirkulacije i jačanju imunološkog sustava. Kada koristite saunu, važno je održavati pravilnu hidrataciju. Zbog intenzivnog znojenja, tijelo gubi mnogo tekućine, stoga je ključno piti dovoljno vode prije i nakon saune kako biste izbjegli dehidraciju. Alkohol se ne preporučuje u sauni jer može povećati rizik od dehidracije i ometati sposobnost tijela da se pravilno hladi. Također, trudnice i osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti ili niskog tlaka, trebale bi se konzultirati s liječnikom prije odlaska u saunu. 

Čak i ako redovito koristite saunu, važno je s vremena na vrijeme preispitati svoje navike. Na primjer, mnogi korisnici saune zaborave na dovoljno hlađenja između sesija. Hlađenje je ključno jer pomaže u stabilizaciji tjelesne temperature i sprječava pregrijavanje. Važno je zapamtiti kako ne treba ostajati predugo u sauni. Više nije uvijek bolje – prekomjerno izlaganje toplini može dovesti do dehidracije ili pregrijavanja. Pravilan odabir saune također može značiti veliku razliku. Imate li problema s disanjem, možda bi parna sauna bila prikladnija, dok bi infracrvena sauna mogla biti bolji izbor za one s bolovima u zglobovima.

Shutterstock 

Vrste sauna

Postoji nekoliko različitih vrsta sauna, a svaka od njih ima specifične karakteristike i način rada:

  • Finska sauna (suha sauna) – Najčešća vrsta saune koja koristi visoke temperature (od 80°C do 100°C) i nisku vlažnost. Ovo je klasična sauna u kojoj se korisnici jako znoje, a ponekad se na vruće kamenje izlijeva malo vode kako bi se stvorila para i trenutni osjećaj vlage.
  • Parna sauna (turska sauna) – U ovoj sauni vlaga je iznimno visoka, čak do 100%, dok su temperature nešto niže, obično između 40°C i 50°C. Parna sauna pruža vrlo vlažan zrak, što može biti korisno za one koji imaju problema s disanjem ili suhom kožom.
  • Infracrvena sauna – Kako i samo ime kaže koristi infracrvene zrake koje izravno zagrijavaju tijelo, a ne zrak oko vas. Temperature su niže nego u tradicionalnim saunama, obično između 50°C i 60°C, a tijelo se zagrijava iznutra prema van. Infracrvena sauna često je preferirana zbog dubljeg prodiranja topline u mišiće i zglobove.
  • Bio sauna – Kombinira elemente suhe saune i parne saune, s umjerenom temperaturom (50°C – 60°C) i većom vlažnošću zraka (do 60%). Blaga je i pogodna za one koji ne vole visoke temperature suhe saune.

Sauna nudi iznimne zdravstvene prednosti, ali je važno koristiti je ispravno i sigurno. Bilo da ste početnik ili dugogodišnji ljubitelj saune, pravilna hidratacija, umjereno vrijeme boravka i slušanje signala vlastitog tijela ključni su za maksimalno uživanje u ovim toplim oazama. Odaberite vrstu saune koja najbolje odgovara vašim potrebama i uživajte u blagodatima koje donosi ovaj ritual opuštanja i zdravlja.