SLANI MUFFINI OD SLANUTKOVA BRAŠNA: Proteinski obrok za pripremiti unaprijed i ponijeti na posao

Slanutkovo brašno ne sadrži gluten, bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama - 1/2 šalice ovog brašna sadrži 10 g proteina, kao i vlaknima... Donosimo recept za slane muffine food blogerice Doris Valković (Foodoris)

Instagram/foodoris_ slani muffini

Slanutkovo brašno je zbilja zahvalno za pripremu raznih jela. Za razliku od drugih bezglutenskih, ne treba mu nikakvo drugo brašno da bi dobili odličan rezultat. Specifičnog je okusa koji ne vole svi, ali ipak se da “zakamuflirati” samo treba pronaći ono što vam najbolje odgovara. Odlučila sam ovog puta napraviti muffine od slanutkovog brašna te im dodati povrće kako bi bili nutritivno bogatiji, ali i ukusniji.

Možete ih pripremiti i ranije te držati u hladnjaku i grijati po potrebi ili ih pustiti na sobnoj temperaturi da se malo ugriju. Priprema je vrlo jednostavna, samo se sve dobro pomiješa kao smjesa za palačinke. Možete  smjesi dodati povrće koje god želite samo nemojte pretjerivati kako ne bi ispali previše vlažni i gnjecavi. U sljedećem receptu, dodala sam im ribane mrkve, crvene paprike i sitno sjeckani špinat. Uz slanutkovo brašno izvrsno ide i kukuruz pa svakako isprobajte i tu varijantu. 

Slani muffini 

Instagram/foodoris_  slani muffini

Sastojci:

1 šalica slanutkovog brašna
2 žlice nutritivnog kvasca
1 žlica praška za pecivo
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u prahu
1 žličica suhog bosiljka
sol (prama ukusu)
¼ šalice ribane mrkve
¼ šalice sitnih kockica crvene paprike
šaka sitno sjeckanog špinata

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupe za muffine obložiti papirnatim čašicama ili nauljiti.
2. U zdjelu dodati brašno, kvasac, prašak za pecivo i začine te 1 + ½ šalice vode. Sve dobro promiješati pjenjačom.
3. Dodati ribanu mrkvu, kockice paprike i špinat te pomiješati i uliti do vrha kalupa.
4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu cca 30 – 35 minuta.
5. Kad su pečeni, izvaditi i pustiti da malo odstoje u kalupima, zatim izvaditi i pustiti da se do kraja ohlade na rešetki. 

Više o autorici doznajte na blogu Foodoris.