Tajna japanske dugovječnosti: Imaju jedno bitno načelo, a nutricionistica otkriva kojih 8 namirnica jedu baš svaki dan

Japanci su jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu, a nutricionistica je otkrila što se na njihovim tanjurima nalazi baš svaki dan.
Foto: Shutterstock

Japan se već dugo smatra zemljom s najdugovječnijim stanovništvom na svijetu, a poznat je i kao jedna od ‘plavih zona’ gdje mnogi ljudi dosegnu i preko 100 godina. Što je zapravo tajna dugog života u Japanu? Nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost Michiko Tomioka otkrila je za CNBC Make It koje namirnice Japanci konzumiraju gotovo svakodnevno i koje im donose izvanredne zdravstvene koristi.

‘Svaki put kad se vratim u Japan, zadivi me vitalnost starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovječnosti su svjesna ishrana i držanje Ikigaija, japanskog pojma koji u prijevodu znači pronalaženje svrhe života’, kaže nutricionistica.

Ovo je 8 namirnica koje Japanci jedu svaki dan i koje su temelj njihove dugovječnosti.

1. Mahunarke

Mahunarke, uključujući soju, grah, leću ili slanutak, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima. Zasitne su i mogu uspješno zamijeniti meso.

2. Alge

U Japanu se morska trava, poznata kao kaiso, nalazi u mnogim jelima.

alge Foto: Profimedia

Ovaj aromatični i održivi sastojak ima brojne nutritivne prednosti, ima nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vlakana. Sadrži brojne vitamine i minerale poput joda, željeza, kalija, magnezija, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.

3. Fermentirana hrana

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se dodaje juhama), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće od rižinih mekinja).

Fermentirana hrana bogata je probioticima koji pomažu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Korisna je svaka vrsta fermentirane hrane, pa i ona iz domaće kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mlijeko i kefir.

4. Matcha čaj

Matcha je fini prah zelenog čaja, poznat po svojim brojnim dobrobitima. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine te polifenole s protuupalnim djelovanjem. Ovi spojevi su bogati antioksidansima, tvarima koje štite stanice.

5. Shiitake gljive

Shiitake gljive glavni su sastojak mnogih japanskih jela. Ove gljive sadrže proteine i vitamine D i B. Također sadrže lentinan, polisaharid koji pomaže u borbi protiv upala.

6. Tofu

Tofu, biljni sir od soje, izvrstan je izvor proteina i jedna je od osnovnih namirnica japanske kuhinje. Ne sadrži kolesterol i svestran je pripravak koji se može dodati mnogim jelima.

Foto: Shutterstock

 7. Đumbir

Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Dobar je za imunitet i koristan za metabolizam, a ujedno dodaje okus kulinarskim pripravcima i štiti hranu od kvarenja.

8. Sezam

Prema Michiko, sjemenke sezama mogu napraviti razliku u jelu. Kaže da umjesto ulja u prženom povrću koristi mljevene sjemenke sezama kako bi iskoristila sve njihove blagodati za zdravlje.

Sjemenke sezama obiluju vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola koji su dobri za kontrolu razine kolesterola.