Ako vam na tržnici za oko zapnu plodovi koji izgledaju kao male ovalne naranče, bez razmišljanja kupite barem malu količinu za degustaciju! Riječ je o kumkvatu, agrumu koji dozrijeva od studenoga pa sve do travnja. Osim što zanimljivo izgleda, bogat je vitaminom C te posjeduje antimikrobna i antioksidativna svojstva, što nam je posebno dragocjeno u vrijeme učestalih prehlada, kašlja i sličnih zimskih boljki.
Evo kratkih uputa za konzumaciju:
- Kumkvat prije jela samo operite i obrišite
- Plodove kratko protrljajte među prstima kako bi se kora malo smekšala i otpustila slatki okus
- Cijeli plod u komadu pojedite, kao što biste to učinili s bobicom grožđa
- Osim što će 5 - 6 plodova kumkvata dnevno zadovoljiti 50 posto potrebnog unosa vitamina C, bogatstvo vlaknima može povoljno utjecati na probavu, a mogu biti idealan međuobrok za trenutačno osvježenje i jačanje imuniteta, pogotovo ako zimi veći dio dana provodite u zagrijanim prostorima.
Torta s kumkvatom
Za biskvit
2 šalice sojina mlijeka
1 žličica jabučnog octa
2/3 šalice demerara šećera
½ šalice ulja
1 žličica korice limuna
sok ½ limuna
2 šalice brašna T-850
½ šalice integralnog brašna
1 žličica sode
1 žličica praška za pecivo
2/3 šalice kakaa
1/8 žličice soli
½ šalice pekmeza od marelice
2 žličice vode
kalup za tortu 28 cm
papir za pečenje
U mlijeko dodajte jabučni ocat i pustite da odstoji 10-ak minuta.
U međuvremenu prosijte brašno sa sodom, praškom za pecivo i kakaom pa zatim dodajte ostale suhe sastojke. Dobro promiješajte rukom ili pjenjačom. Dodajte preostale tekuće sastojke i šećer u mlijeko s octom i dobro promiješajte.
Sada nježno povežite tekuće sa suhim sastojcima miješajući kuhačom ili špatulom. Pazite da ne miješate previše žustro jer će u protivnom biskvit biti žilav. Čim se sve pomiješalo, izlijte smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta. Provjerite je li biskvit pečen pomoću čačkalice - ako ostane suha, biskvit je gotov. Otvorite kalup i pustite da se biskvit potpuno ohladi, pa ga oštrim nožem za kruh prerežite po dužini na polovice. Ako je vrh biskvita jako ispupčen, odstranite vrh nožem.
Na laganoj vatri zagrijte pekmez s vodom dok ne provrije. Time premažite gornju površinu obje polovice biskvita. U tome je tajna sočnog biskvita! Ohladite.
Za kremu od limuna:
500 g (2 ½ šalice) maslaca (ili nehidrogeniziranog margarina za vegansku tortu)
¾ šalice demerara šećera (ispadne 2 šalice šećera u prahu)
7 žlica limunova soka
2 - 3 žlice korice limuna
2 žlice sojina mlijeka
¼ žličice praha bourbon vanilije
100 g cijelih kumkvata, opranih
U blenderu sameljite šećer u fini prah. U velikoj posudi miksajte maslac dok ne omekša. U maslac miksajući malo-pomalo dodajte šećer i malo limunova soka dok ne potrošite sav šećer i sok. Dodajte koricu, vaniliju i malo sojina mlijeka ako je potrebno. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Trećinu kreme premažite preko donjeg sloja biskvita. Pokrijte drugim slojem pa ostatak kreme iskoristite za premazivanje cijele torte, gore i sa svih strana. Cijela bi torta trebala biti potpuno bijela. Kumkvate (s korom) narežite na tanke ploškice i ukrasite tortu.