Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitamin C - sveti gral zdravlja i ljepote

S obzirom na to da ljudsko tijelo ne može sintetizirati vitamin C, možemo ga dobiti samo iz hrane i dodataka prehrani, a starenje, pušenje, konzumacija alkohola, kontracepcijske pilule, zagađivači iz okoliša, sunčanje i druge karakteristike ...

 naranča Izvor: Shutterstock

Niske razine vitamina C nose brojne opasnosti

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najkorištenijih i najviše istraživanih vitamina. Otkriven je još u tridesetim godinama dvadesetog stoljeća, ali još i danas predstavlja velik izazov znanstvenicima. Primjenjuje se u raznim oblicima, napicima i tabletama, a sastavni je dio i kozmetičkih proizvoda.

Kruna njegova djelovanja snažna je antioksidativna djelatnost pa se koristi i preporučuje za razne bolesti kad je potrebno organizam dovesti u što bolje stanje. Pomanjkanje vitamina C u krajnjem slučaju dovodi do pojave skorbuta, a njemu mogu prethoditi krvarenja iz desni, pucanje kapilara, oticanje zglobova, kronični umor, češće pojavljivanje modrica.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da niske razine vitamina C povećavaju i opasnost od srčanog udara. Naime, kad kolesterol oksidira – što se događa kada ga napadnu slobodni radikali, povećava se vjerojatnost da će se pretvoriti u naslage koje zagušuju arterije. A vitamin C, kao snažan antioksidans, smanjuje razinu slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje oštećuju stanice, i štiti od srčanih bolesti.

Preporučene dnevne doze

Preporučena dnevna doza suplemenata vitamina C je 75-80 mg, dok se pušačima savjetuje još 30 mg. U svrhu prevencije bolesti srca ili zaštite od infekcija, optimalna doza je od 200 do 500 mg dnevno. A u doba prehlada i gripa, kada smo podložniji infekcijama, možete posegnuti i za velikim dozama – oko 1000 mg, dok američki stručnjaci u akutnim situacijama i za kratko razdoblje korištenja predlažu i veće doze – do 3 g dnevno.

Njegova iskoristivost najveća je ako je u kompleksu s bioflavonoidima kao u prirodnim prehrambenim izvorima jer je dokazano da pojačavaju učinak vitamina C za oko 35 posto.

Povećajte unos

Kad primijetite prve simptome prehlade ili gripe, počnite uzimati 200 mg vitamina C pet puta na dan uz jelo. Ako je netko od vaših ukućana bolestan, vitamin C bit će odlična prevencija u borbi protiv virusa koji napadaju dišni sustav. U tom slučaju, dva puta na dan uzmite 500 mg vitamina C i 250 mg flavonoida, savjetuju medicinski stručnjaci američkog magazina Reader’s Digest.

Kada je kasno za prevenciju i već ste prehlađeni, umjesto uobičajenih lijekova iz ljekarne, ponovno posegnite za većom dozom ovog moćnog vitamina. Smanjit će razinu histamina, kemijskog spoja koji potiče začepljenost nosa i suzenje očiju, a pomoći će organizmu da poboljša aktivnost imunosnih stanica, čime će se skratiti bolovanje.

I protiv stresa

I kad je grlobolja u pitanju, prvo dajte šansu prirodi. Vruća limunada s medom može ublažiti bolove, a trebate li jaču dozu vitamina C, uzmite suplement, 1000 mg tri puta na dan, savjetuju stručnjaci Reader’s Digesta. Bez obzira na to je li grlobolju izazvala prehlada, gripa ili bakterija, tvrde, ovaj vitamin u tako velikoj dozi brzo će poboljšati imunosni sustav i suzbiti infekciju.

Ako dobijete proljev od povećane doze, samo je smanjite. Uz limunadu ili suplemente, grlobolju možete ublažiti i limunskom otopinom jer limun stvara okruženje koje je nepovoljno za rast bakterija i virusa. Iscijedite limun u čašu tople vode pa tekućinom češće ispirite grlo.

Iako se vitamin C obično spominje kao najvažniji vitamin kada se želimo zaštititi od mnogih bolesti, pogotovo prehlade i gripe, on je pravi odgovor i na stres. Kada stresne situacije ne možete promijeniti, vitamin C vratit će vam osjećaj smirenosti. U jednom američkom istraživanju kod osoba izloženih stresu koje su na dan uzimale 1000 mg vitamina C zabilježen je sporiji rast krvnog tlaka i brže uspostavljanje normalne razine hormona stresa nego kod ostalih ispitanika koji nisu pili povećane doze tog suplementa.

Tagovi

Najnovije