SALATA S BIJELIM GRAHOM I RIKOLOM: Idealan prilog ili večera za vruće ljetne dane

Ako ljeti ne volite provoditi puno vremena u kuhinji, salata s bijelim grahom i rikolom najbolji je izbor za vas - možete je jesti kao prilog uz glavno jelo ili kao samostalan obrok

Instagram

Nataša, poznatija pod imenom @burbon_i_borovnice, na svome je Instagram profilu podijelila odličan recept za salatu s bijelim grahom i rikolom koju možemo jesti kao prilog ili samostalno jelo. Salatu je moguće nadograditi s nekim sastojkom kojeg posebno volite, a začine prilagodite po želji.

Recept za salatu s bijelim grahom i rikulom:

(2 porcije)

  • 250 g bijelog krupnog graha (kuhanog ili iz konzerve)
  • 100 grama rikole
  • 2 šnite kruha po izboru
  • žlica maslinovog ulja
  • vezica mladog luka, narezana na sitno

Za dresing/vinaigrette:

(omjer ulja i octa bi trebao biti 3:1 u korist ulja)

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 10 ml jabučnog octa
  • sok jednog limuna
  • nekoliko listova peršina
  • nekoliko listova mente
  • nekoliko listova bosiljka
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • 1 manja chilli paprika

Priprema:

Sve sastojke za vinaigrette stavite u blender i blendajte dok se svi sastojci potpuno ne usitne. Ovo možete napraviti i ručno, samo će vam tekstura biti malo grublja. Probajte i po potrebi doradite začinima.

Kruh popržite na žlici maslinovog ulja, dok lagano ne pozlati.

U zdjelu ubacite bijeli grah i mladi luk pa ga prelijte s 2/3 dresinga i dobro promiješajte.

Između dva tanjura podijelite rikolu, dodajte grah i prelijte s preostalim dresingom. Poslužite s prepečenim kruhom