Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAČINI KOJI NAS RASHLAĐUJU TIJEKOM LJETNIH VRUĆINA: Koristite ih u napitcima, salatama i kuhanim jelima

Tijekom ljeta u kuhinji koristite što više rashlađujućih začina i aroma

 žena sa začinima Izvor: Shutterstock

Otkad ljudi kuhaju i peku, koriste mirise i začine. Mirisne tvari uzbuđuju njušne i okusne živce i ubrzavaju rad probavnih žlijezda, a povećava se i probavna moć. Neki mirisi utječu i na količinu krvi koju srce pumpa kroz vene, a time i na krvni tlak. Potrebno je znati pravilno koristiti arome i začine - to se smatra pravim kulinarskim umijećem.

Ovdje je vrlo važan osjećaj za pravu mjeru. Također je potrebno znati kako se pojedini aromatski dodaci uklapaju u namirnicu, kako se s njom slažu i kako kombiniranjem aromatičnih tvari postići zaokružene mirise i okuse. Začini, međutim, imaju još jednu važnu osobinu o kojoj moramo voditi računa: mogu grijati ili hladiti naše tijelo te gasiti ili stvarati vatru u tijelu. Stoga je važno koje začine koristite ovisno o sezoni. Zimi koristimo začine koji nas griju. To su, primjerice, cimet, klinčić, kardamom, kurkuma, muškatni oraščić, zvjezdasti anis, vanilija...

Ljeti je pak poželjno izbjegavati teško probavljivu hranu koja grije organizam: meso, mliječne proizvode, jaja, kavu, čokoladu, kao i ljute začine i prženu hranu. Ljeti bi se naša prehrana trebala temeljiti uglavnom na povrću i voću koje je lakše probavljivo.

Koji su to začini koji nas ugodno rashlađuju tijekom ljetnih vrućina?
metvica
melisa
ruža
crni kim
citronela
limunska trava
šafran
kim
lavanda
kadulja
bosiljak
lovor
vlasac
kopar
korijandar
origano
ružmarin
timijan

Izdvojeno za vas...

Tagovi

Najnovije