Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BILJKE POSTAJU LJEPŠE, ZDRAVIJE I OTPORNIJE: Napravite sami prirodno gnojivo od koprive koje ne šteti okolišu

Evo kako sami možete napraviti ekološko gnojivo od koprive za ljepše, bujnije i otpornije cvijeće i povrće u vašem vrtu.

 Kako napraviti ekološko gnojivo od koprive Izvor: Shutterstock

Osim što je dobra za prehranu jer obiluje željezom, kopriva je dobra i za biljke jer sadrži dušik, važan mineral koji je neophodan za rast, plodnost i bujnost. Od koprive se može napraviti ekološko, organsko gnojivo za zalijevanje cvijeća i povrća koje ne šteti životnoj sredini, već je podjednako učinkovito kao umjetno gnojivo. Evo kako ga napraviti:

Uberite jedan kilogram svježe koprive i potopite ju u kantu s oko 10 litara vode. Nemojte ju puniti do vrha, već ostavite malo slobodnog prostora jer će se uslijed procesa fermentacije tekućina pjeniti. Prekrijte nekom mrežicom ili gazom i ostavite da stoji na suncu nekoliko dana, a sadržaj povremeno promiješajte. Znat ćete da je proces gotov kada tekućina poprimi tamnu boju i neugodan miris.

Kada je gnojivo gotovo procijedite tekućinu, a prije upotrebe je obavezno razrijedite s vodom, otprilike u omjeru 1:10. Zalijevanjem ovim prirodnim preparatom biljke jačaju, postaju bujnije i otpornije na bolesti i štetočine.

Izdvojeno za vas...