Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAGIČNA BILJKA KOJA U DOM PRIVLAČI SAMO DOBRO: Kako bi 'ženska sreća' procvjetala, trebate učiniti samo ovo

Kako da biljka "ženska sreća" procvjeta - tajna je u pravilnoj njezi!

 Kako da biljka ženska sreća procvjeta Izvor: Shutterstock

Sobne biljke oplemenjuju svaki prostor i čine ga življim, prirodnijim, ljepšim, a jedna od omiljenih biljaka je spatifilum, poznatiji po nazivu "ženska sreća" ili "mirni ljiljan".

Prema starom vjerovanju, spatifilum je pokazatelj ženske sreće, privlači u dom dobru energiju, razumijevanje, ljubav među partnerima, čisti od negativnih vibracija, ali i usamljenim srcima donosi novu ljubav u život. Vjeruje se i da cvijet donosi posebnu sreću u dom, a što učiniti da procvjeta?

Cvijet ove divne biljke je bijeli, nježan i elegantan, i ističe se među masovnim tropskim zelenim listovima spatifiluma. Kako bi procvjetala, važno je da biljku redovno presađujete. Ako se ne presađuje redovno, skoro svake godine, "ženska sreća" stari i prestaje cvjetati. Odrasla biljka mora biti presađena dijeljenjem korijena.

Da bi biljka obilno cvjetala, pri presađivanju joj je potrebna nova, svježa hranjiva zemlja s biohumusom. Stara zemlja ne osigurava odgovarajuću količinu korisnih elemenata koji su neophodni za obilno cvjetanje.

"Ženska sreća" voli jako osvjetljenje. Najbolje mjesto za postavljanje tegle sa spatifilumom je na prozorsku dasku ili blizu nje. Poželjno je da to bude južna ili istočna strana. Nemojte je saditi u veliku teglu, jer korijen voli biti "zbijen". Ovo je biljka koja voli vlagu. Ako je u prostoriji suh zrak, potrošit će puno energije da preživi, a cvijet neće izbiti. Zato se pobrinite da u prostoriji postoji dovoljna vlažnost zraka.

I za kraj, neophodan sastojak je ljubav. Njegujte "žensku sreću" s puno ljubavi i ona će vam sigurno podariti čaroban bijeli cvijet.

Izdvojeno za vas...

Najnovije