Priznajte, malo se koji miris može usporediti s mirisom tek ispečenog domaćeg kruha. To je miris koji umiruje, pruža toplinu, osjećaj sigurnosti i ušuškanosti, koji povezuje i uveseljava one koji taj kruh dijele. Još od samog početka mojih kulinarskih avantura miješenje tijesta bila mi je omiljena aktivnost. I sada, nakon više godina, iako se trudim rjeđe jesti i pripremati tijesto, ta mi je kulinarska aktivnost jedna od najdražih. Obožavam raditi s tijestom, nekako mi je to od početka prirodno polazilo za rukom i sve što bih napravila nailazilo je na odobravanje i pohvale. To je bila ljubav na prvi dodir.

 No priča s domaćim kvascem nije imala tako sretan početak. S njim sam imala jedan ili čak dva neuspjela pokušaja, da bih prošle godine napokon uspjela napravim domaći kvasac (starter). Učila sam od onih koji svoje znanje o tome nesebično dijele na društvenim mrežama, zapisivala, pratila upute, vjerovala, bila uporna i zaljubljena u proces pa nije bilo nikakve sumnje da ću ovoga puta uspjeti!

Proces pripreme startera traje oko tjedan dana i ako bih htjela sve detaljno objasniti, to bi zauzelo previše prostora. Zato vas pozivam da na mom profilu na Instagramu Vegetarijanka u kuhinji pogledate zaseban odjeljak (istaknute „priče”) pod nazivom „Kvasac”, u kojem vas vodim kroz sve dane formiranja startera, uz detaljne instrukcije. Ovdje ću samo reći da su vam potrebne dvije čiste tegle, plastična ili drvena žlica, brašno, voda, komad folije te mnogo, mnogo ljubavi i strpljenja.

Kada jednom uzgojite kvasac, trebate ga samo čuvati, „hraniti”, voljeti, u prolazu mu reći neku lijepu riječ, a on će vam uzvratiti divnim, mirisnim i najukusnijim kruhom na svijetu, kruhom koji ste sami napravili, od početka do kraja!

Recept za domaći kruh od kiselog tijesta
Blog Vegetarijanka u kuhinji 

Kruh od kiselog tijesta možete praviti na malo kompliciraniji način koji zahtijeva nešto više vremena i više aktivnog rada, kao i dulju fermentaciju (to je i najbolji i najpravilniji, da se tako izrazim, način pripreme ovakve vrste kruha), ali možete i ovako, na jednostavniji i kraći način, a opet ćete dobiti fantastičan kruh kakvim se rijetko koja pekarnica može pohvaliti.

Sastojci:

Za predtijesto:
20 g startera
40 g integralnog raženog brašna
40 g mlake, odstajale vode

Za tijesto:
350 g bijelog pšeničnog brašna
50 g integralnog pšeničnog brašna
7 g soli
270 g mlake vode

Priprema:

Dan prije pečenja kruha, u večernjim satima, u staklenoj tegli plastičnom ili drvenom žlicom pomiješati 20 g startera sa 40 g brašna i 40 g vode. Pokriti prianjajućom folijom na kojoj ste na nekoliko mjesta probušili rupice i ostaviti da odstoji oko tri sata.

U posudu za miješenje prosijati 350 g bijelog brašna i 50 g integralnog pšeničnog brašna. Dodati sol, pripremljeno predtijesto i 270 g mlake vode. Rukom mijesiti nekoliko minuta, pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko 40 minuta. Nakon toga napraviti jedno preklapanje tijesta (karakterističan postupak za pripremu ovakve vrste kruha), pokriti posudu s tijestom i ostaviti na sobnoj temperaturi do sutra.

Ujutro oblikovati kruh (na način na koji se oblikuje sourdough kruh, što je riječima teško objasniti, ali je zato na internetu dostupno mnogo videa zahvaljujući kojima to možete naučiti) te nakon 2 i pol do 3 sata peći u prethodno zagrijanom pekaču 20 minuta pod poklopcem na 250 °C i 20 minuta bez poklopca na 220 – 230 °C.

Pečen kruh staviti na rešetku da se hladi i rezati tek nakon nekoliko sati.

Dok se hladi, ne pokrivam ga krpom jer volim da ima hrskavu koricu. Tek ono što preostane za kasnije, zamotam u krpu i stavim u vrećicu.