225 g grožđica ili mješavine suhog voća
225 ml crnog čaja
½ žličice soli
žličica sode bikarbone
2 žličice ljuskica psylliuma ili 1 žlica chije ili mljevenog lana
50 g kokosova šećera
1 – 1½ mljevenog cimeta s prstohvatom muškatnog oraščića ili mješavine začina, npr. za medenjake
225 g brašna
Grožđice ili mješavinu suhog voća proberite i isperite vodom. Stavite u zdjelu, dodajte sol i sodu bikarbonu, pa prelijte čajem – ako imate vremena, prelijte hladnim čajem pa ostavite da se namače preko noći; želite li ubrzati pripremu, prelijte kipućim čajem i ostavite 20-ak minuta. Upotrebljavate li chiju ili lan, pomiješajte ih s 3 žlice vode i ostavite 10-ak min da nabubre i postanu poput gela. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a duguljast kalup za kruh obložite papirom za pečenje. U namočeno suho voće umiješajte psyllium ili "gel" od chije ili lana, šećer i začine, a zatim i brašno. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte površinu i pecite 40 do 50 minuta. Ostavite da se 5 minuta hladi u kalupu, a potom izvadite na rešetku i pustite da se ohladi dovoljno da se može narezati i poslužiti.