700 g pastrnjaka (4 - 5 kom.)
1 jabuka granny smith
1 poriluk (samo bijeli dio)
2 žlice ekstra djevičanskoga maslinova ulja
po prstohvat mljevenoga kardamoma, korijandra i kumina
200 ml vrhnja za kuhanje ili rižinoga vrhnja
sol i svježe mljeven papar

za posluživanje:
100 g sira s plemenitom plijesni
50 g nasjeckanih oraha
šaka svježih listića potočarke

Pastrnjak očistite, a jabuku ogulite pa oboje narežite na kockice. Poriluk dobro operite i narežite na tanke kolutiće. U loncu zagrijte ulje pa na njemu 5 minuta pirjajte poriluk. Dodajte pastrnjak i jabuku, pospite ih začinima pa pirjajte još 5 minuta. Ulijte litru tople vode, blago posolite i kuhajte dok lagano ne zakipi, a potom smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 20 minuta. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Ulijte vrhnje te dodajte soli i papra prema ukusu. Nakratko vratite na vatru da se juha ponovo zagrije. Ulijte u zdjelice pa u svaku stavite malo smrvljenog sira s plemenitom plijesni i pospite nasjeckanim orasima te listićima potočarke.