60 g ječma
½ glavice kelja (oko 300 g)
1 mali luk
1 stabljika celera ili ploška korijena celera debela 1 cm
2 žlice ekstra djevičanskoga maslinova ulja
1 žličica sjemenki koromača
1 peperoncino ili ¼ žličice kajenskoga papra
1 grančica svježe majčine dušice ili žličica sušene
mala limenka bijeloga graha ili 250 g kuhanoga


Ječam operite, stavite u zdjelicu i prelijte vodom pa ostavite da se namače dok pripremate povrće. Kelj narežite na trake. Luk oljuštite i nasjeckajte. Celer očistite i nasitno narežite. U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njega stavite luk i celer, pospite sjemenkama koromača i smrvljenim peperoncinom (ili kajenskim paprom) pa pirjajte 3 - 4 minute. Dodajte narezani kelj, posolite i pirjajte nekoliko minuta.

Umiješajte ocijeđeni kuhani grah i majčinu dušicu pa ulijte toliko vruće vode da povrće bude potpuno prekriveno. Kuhajte dok ne zakipi, a zatim umiješajte ocijeđeni ječam te, prema potrebi, još malo vode. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok se ječam ne skuha (otprilike 30 min; provjerite vrijeme kuhanja na pakiranju). Ako bude potrebno, tijekom kuhanja dolijte još vode. Kušajte pa posolite i popaprite prema ukusu.