Tri godine eksperimenata

Provela je mjesece u kuhinji pokušavajući ispeći ukusan bezglutenski kruh. Kilogrami pečenog kruha su, priznaje, završavali u smeću dok napokon iz pećnice nije izašao „gospodin savršeni“.

„Trebalo mi je tri godine da pronađem savršenu recepturu za kruh koji je okusom, a osobito zdravim sastojcima zamijenio onaj kakav sam jela prije dijagnoze celijakije“, kaže Katarina. No nije bilo lako zamijesiti kruh s bezglutenskim brašnima jer je tijestu nedostajao sastojak koji bi ga povezao, a Katarinina intolerancija na jaja i mliječne proizvode dodatno je zakomplicirala izradu.

Popularizirala ga Ana Ugarković

„Najveći problem bio je napraviti čvrstu strukturu kruha jer bezglutenskim brašnima nedostaje gluten, tj. ljepilo, pa se u gromadama lijepi za ruke. Lakše ga je napraviti s jajima, mlijekom ili jogurtom, ali ih nisam smjela koristiti. Nije pomoglo ni to što sam željela izbjeći kvasac koji mi mirisom i okusom smeta“, objašnjava Katarina dodajući da na pola kilograma brašna stavlja minimalnu količinu deklariranog bezglutenskog kvasca.

Njezin bezglutenski kruh, koji je na početku pekla samo za sebe, obitelj i prijatelje, polako je ušao u dom brojnih Zagrepčana nakon što joj je kuharica Ana Ugarković savjetovala da se upusti u ozbiljniju izradu, a Katin je kruh uvela u ponudu svog bistroa Mali Bar. Osim Ane, Katin kruh prepoznali su i drugi zagrebački renomirani kuhari pa Katarina, koja je na početku sama pekla pet kruhova dnevno, danas zapošljava pet pekara.

Peku nekoliko stotina komada kruha i peciva dnevno i, osim restorana, opskrbljuju i prodavaonice zdrave hrane. Ponudu od nekoliko vrsta kruha izrađuju isključivo od bezglutenskog brašna, primjerice onog njemačkog brenda Werz, koje obogaćuju bezglutenskim sjemenkama lana, buče i suncokreta.

Gestalt psihoterapeutkinja

Iako joj pomoć zaposlenika dopušta da više vremena posveti svom primarnom poslu – gestalt psihoterapiji i da se više ne budi u tri sata ujutro kako bi zamijesila kruh, Katarina Komarica i dalje osmišljava nove bezglutenske proizvode kako bi omogućila ljudima koji imaju celijakiju, kao i onima koji ne žele jesti kruh koji sadrži gluten, da uživaju u domaćim pekarskim pro­izvodima bez brige o probavnim tegobama.

„Novost iz naše kuhinje je zlevka s brašnom od prosa, riže i kukuruza sa svježim povrćem, a uskoro krećemo i s prodajom slatke varijante“, ponosno ističe Katarina otkrivajući nam da upravo eksperimentiraju u izradi bezglutenskih mlinaca i tjestenine.

Više o Katinom kruhu pronađite na www.kruhbezglutena.hr i na Facebook stranici Katin kruh bez glutena

Isprobajte Katarinin recept za slane pizza muffine bez glutena

200 g deklariranog bezglutenskog brašna (mješavina rižinog i kukuruznog)
manja žlica origana
prašak za pecivo
100 g mozzarelle ili drugog sira
40 g sitno nasjeckane šunke
1 jaje
1 šalica rižina mlijeka
Sve sastojke pomiješajte u posudi pa ostavite smjesu 10-ak minuta da odmori, a potom je stavite u kalupe za muffine (napunite ih malo više od pola). Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 ˚C.