Mislima još na poslu, zadnjem mailu ili telefonskom razgovoru, ulijećemo u kuhinju i na brzinu krenemo pripremati večeru i 30 minuta poslije shvatimo da hrana je pripremljena, a mi smo cijelo vrijeme u glavi slagali odgovor na mail, planirali sutrašnji dan ili prebirali po onome što još moramo napraviti. Zvuči li vam poznato? Meni se to dogodilo nebrojeno puta. Kuhanje nisam doživljavala, ni jedenje te hrane nije bio užitak već čisti automatizam poput kuhanja. Jedna navika se lijepila za drugu. Kako to biva s navikama. Sve dok nisam odlučila uvesti mindfulness praksu u kuhinju ili odlučila svjesno kuhati.

Tih 30 minuta u kuhinji odlučila sam posvetiti užitku, a ne učinkovitosti - time sam dobila jednu cijelu novu sebe. Poput svake nove vještine potrebna je vježba. Iznova ponavljati i prisjećati se što nas motivira kako bi nastavili vježbati. Prisjetite se da je ukusan obrok koji dijelimo s obitelji produkt svjesnog kuhanja. Učinili smo nešto za sebe i za ljude koje volimo.

Svjesno kuhati znači biti prisutan u trenutku. Svjesno osjećati mirise namirnica, zvukove rezanja, sjeckanja... Na koji način to postići:

1.Umirimo svoj um i postavimo namjeru
Kada uđemo u kuhinju umjesto da se odmah primimo frižidera i vađenja namirnica. Privucimo stolicu i sjednimo na trenutak . Dozvolimo sebi da se prebacimo iz jedne životne uloge u drugu.
Zatvorite oči i dišite, fokus neka vam bude na disanju i ponavljajte dok vam se um ne smiri. Kada usmjerimo pažnju na disanje , naš um se smiruje. Razmislite o tome što ćete kuhati, možda imate recept pripremljen ili je to neko jelo koje vam je poznat i znate ga skuhati. Razmislite kako je divno rezati paprike i čuti je kako hrska pod nožem ili kako zvuči kada kuha voda za tjesteninu. Nasmiješite se i utonite u ugodnost kuhanja. Ovo je vaše vrijeme i na vama je da uživate. Postavite namjeru to može biti nešto jednostavno poput “primijeti”.

2. Osjetite zahvalnost prema svojoj kuhinji
Pogledajte po svojoj kuhinji, zatvorite oči uzmite par svjesnih udana . Osjetite zahvalnost jer imate hranu svaki dan i zahvalite sebi jer ste odvojili vrijeme kako bi je pripremili tako da ona hrani vaše tijelo i vaš um. Pripremate je s ljubavi za sebe i za druge.Sjetite se da je to najosnovniji čin skrbi i ljubavi prema drugom čovjeku, a vi ste tako sretni da to možete učiniti upravo sada.
Na trenutak, zamišljajte koliko volite stavljati tanjure ispunjene hranom ispred ljudi koje volite, uključujući i sebe. Uživaj u ovom dijelu dana.

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

3. Uronite u sadašnji trenutak
Uzmite sve sastojke i počnite s rezanjem i pripremom hrane. Osjetite težinu noža u ruci. Pomirišite papriku, osjetite glatkoću klobuka od gljive pod prstima, poput baršuna je zar ne? Slušajte zvukove koje povrće proizvodi dok ga režete i budite zahvalni na njima. Dok to radite osjetite kako osjećate svoje tijelo. Oslanjate li se na jednu nogu više nego na drugu, jesu li vam ramena napeta, čeljust stisnuta. Dišite u dio tijelo u kojem osjećate napetost i dozvolite sebi da se stopite sa sadašnjim trenutkom.

4. Opustite se
Vaš um će vrludati. Otići će do toga što trebate napraviti, razgovora koji ste vodili ili sastanka koji imate sutra. Kada to primijetite lagano i nježno vratite pozornost na svoj dah i na disanje. Sa svakim udahom opustite svoja ramena i slušajte zvukove koje proizvodi vaše kuhanje.
Vi uživate u ovom trenutku i kuhanju. Vi gospodarite svojim umom i nećete mu dozvoliti da vas odnese tamo gdje ne trebate biti. Vaše mjesto je ovdje u ovom trenutku. I svaki put kada primijetite da ste odlutali negdje u prošlost ili u budućnost duboko udahnite, obratite pozornost na disanje i vratite se u sadašnji trenutak.

5. Uživajte u jedenju 
Sjednite za stol i jedite. Jedite sa svim svojim osjetilima. Primijetite kao vaše tijelo reagira kada prinosite hranu ustima. Žvačite polako. Osjetite mirise i okuse hrane dok uzimate zalogaj. Na kojoj strani više žvačete hranu? Eksperimentirajte s otvorenim i zatvorenim očima dok žvačete hranu. Primijetite kako to utječe na percepciju vašeg okusa. Kakav je okus hrane kada se ona ujedini u vašim ustima. Osjećajte zahvalnost prema trenutku i hrani koju jedete. Uzmite sitne pauze između zalogaja i žvakanja, obratite pozornost na svoje disanje, prisutni ste u trenutku , punije ćete osjetiti okus hrane i lakše ćete primijetiti da ste se zasitili.

Doživite kuhanje sasvim novim očima i osjetite ga svim svojim osjetilima. Često nam je nedostatak vremena izgovor da ne možemo napraviti nešto za sebe. Sada to je zaista samo izgovor

Za više informacija o mindful kuhanju posjetite www.dubravkafazlic.com ili pošaljite upit na [email protected]